Moskova: Rus uçağını Suriye düşürdü

Rusya Savunma Bakanlığı, Pazartesi akşamından beri kayıp olan II-20 uçağının, İsrail’in “sorumsuz” ve “provokatör” eylemleri nedeniyle Suriye S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Rus Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye’ye saldırıda bulunan İsrailli pilotların Rus II-20 uçağının arkasına gizlendiğini ve Rus uçağının kendisini Suriye S-200 hava sistemlerinin ateşi altında bulduğunu belirtti.

İsrail’in eylemlerini “provokasyon” olarak değerlendiren Rus sözcü, “İsrail bu provokatör eylemlerini düşmanca olarak değerlendiriyoruz. İsrail ordusunun sorumsuz eylemleri ardından, 15 Rus askeri hayatını kaybetti. Bu hiçbir şekilde Rus-İsrail ortaklık ruhu ile bağdaşmıyor” dedi.

Konaşenkov’a göre 17 Eylül günü saat 22.00 sıralarında İsrail’e ait dört F-16 savaş uçağı Akdeniz üzerinde alçak uçuş yaparak, Lazkiye yakınlarındaki Suriye hedeflerine yönelik saldırı düzenledi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, İsrail uçaklarının yüzeydeki gemiler ve bölgedeki hava taşıtları için “kasıtlı bir şekilde tehlikeli bir durum yarattığını” belirtti.

Savunma Bakanlığı’na göre saldırı Fransız Auvergne fırkateyni yakınlarında ve inmeye hazırlanan Rus II-20 uçağının çevresinde gerçekleşti.

İsrail’in, operasyondan sadece bir dakika önce Rusya’yı kırmızı hattan arayarak haberdar ettiği bilgisi verildi. Rusya’ya göre bu kısa süre içerisinde II-20 uçağının güvenlikli alana kaydırılması mümkün olmadı.

Rusya Savunma Bakanlığı, İsrail’in Suriye’deki “düşmanca” eylemleri ardından uygun şekilde yanıt hakkını saklı tuttuklarını ifade etti.