Mülteci krizinin vurduğu Lübnan’a ‘ek yardımlar’

Türkiye ile Avrupa’daki bazı ülkeler Suriyeli mültecileri ağırlamakla övünürken, nüfusunun dörtte birini Suriyeli mültecilerin oluşturduğu Lübnan mali yardımlar olmazsa patlama noktasına gelecek.

Suriye’deki iç savaşın başladığı 2011’de nüfusu 4 milyon 250 bin olan Lübnan’ın nüfusu, 2017 sonu itibariyle 6,2 milyona kadar yükselmişti. Ülkedeki yüz binlerce Filistinli mültecinin yanı sıra halen sayıları azalsa da en az 1,2 milyon Suriyeli mültecinin olduğu biliniyor.

Lübnan’ın ciddi bir ekonomik ve sosyal krize girmesine yol açan mülteci sorununun çözülebilmesi için yıllardır yaptığı yardım çağrıları yeterince karşılık görmemişti.

Dün Lübnan’ı ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Başbakan Saad Hariri’yle görüşmesinde ise bu ülkeye yeni mali yardım sözü verildi. Geçtiğimiz yıl Lübnan’a 380 milyon euru ayıran Almanya’nın başta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile olmak üzere ek yardımlar önerdiği duyurulmuştu.

Lübnan’da toplumsal gerginliklere de yol açan mülteci sorununun ancak Suriyelilere ‘geri dönüş perspektifi’ sunulmasıyla çözülebileceği savunuluyor.