Muhafazakar Polonya’da nüfus politikaları ‘sonuç verdi’

Kürtaj yasağı başta olmak üzere birçok muhafazakar kanuna imza atan Polonya hükümetine göre ülkedeki yeni doğumların artışında yeni getirilen çocuk yardımları etkili oldu.

Avrupa’nın en düşük doğum oranlarına sahip ülkelerinden Polonya’da muhafazakar hükümetin getirdiği ek yardımlarla belirli bir ilerleme sağlandığı duyuruldu.

Polonya İstatistik Dairesi (GUS) tarafından yayınlanan verilere göre, 38,5 milyon nüfuslu ülkede 2017 yılında ülkedeki yeni doğumların sayısı 402 bine ulaştı. Bu 2016 yılına oranla 20 bine yakın bir artışa denk geliyor.

2016 yılında ise toplamda 382 bin yeni doğum kayda geçmiş ve bir önceki yıla göre 13 binlik bir artış yaşanmıştı.

Hukuk ve Adalet (PiS) partisinin iktidarda olduğu Polonya’da son yıllarda kürtaja karşı getirilen yasalar büyük kitlesel gösterilere neden olmuştu. Ayrıca hükümetin 2016 Nisan’ında kabul ettiği yasayla ikinci çocuktan itibaren ailelere 500 zloti (117 euro) çocuk yardımı yapılıyor.

2010 yılında ülkedeki doğumların yüzde 50’si ilk çocuklardan oluşurken, bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 43’e düştü. Bu da, birden fazla çocuk sahibi olanların oranının arttığını ve hükümetin çocuk politikasının etkili olduğunu gösteriyor. Ancak ülkede kadın başına düşen doğum oranı 1,45 ile halen ülkenin nüfus seviyesinin korunması için gerekli olan en az 2,10 çocuk oranının çok altında.