Muson yağmurları Güney Asya’da 1500 can aldı

Güney Asya ülkelerinde aylardır devam eden muson yağmurlarının en az bin 500 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığı tahmin ediliyor.

Yağışların yol açtığı sel felaketleri nedeniyle en fazla ölümlerin Hindistan’dan yaşandığı bildiriliyor. Hindistan’da resmi rakamlara göre Haziran ayından bu yana bin 300’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Kızıl Haç verilerine göre ölümlerin yaşandığı diğer ülkeler ise Nepal ve Bangladeş oldu. Seller nedeniyle bu iki ülkenin her birinde en az 140 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin çoğunluğunu Ağustos’un ikinci haftasındaki yağışlardan kaynaklı sellere kapılan bireyler oluşturuyordu.

Muson yağmurları nedeniyle Bangladeş ve Nepal topraklarının üçe biri kadarı sel sularından etkilenirken, Hindistan’da özellikle kuzeydeki Bihar eyaleti yoğun sellere maruz kaldı. Sadece bu eyalette hayatını kaybedenlerin sayısı 514 olarak belirlendi.

Yine son günlerde Hindistan’ın batısındaki Mumbai metropolü de sellerden ciddi oranda etkilenmişti.

Yine Kızıl Haç’a göre Hindistan, Nepal ve Bangladeş’te sellerden etkilenen insanların sayısı ise 41 milyon civarında. 

Güney Asya’da muson yağmurları Haziran ve Eylül ayları arasında etkili olurken, her yıl oluşan sellerde çok sayıda kişi yaşamını yitiriyor. Ölümler sel sularında boğulma, bu sellerin neden olduğu toprak kaymaları veya elektrik çarpmaları nedeniyle meydana geliyor.