Musul'da son mahallelerde şiddetli çatışmalar

Musul'da DAİŞ'in elinde kalan son mahallelere yönelik operasyonlar sürerken, çeteler de bomba yüklü araçlarla saldırıyor.

Musul'da DAİŞ'in elinde kalan son mahallelere yönelik Irak ordusu ve ona bağlı milislerin operasyonu sürüyor. Kentin batısında DAİŞ'in elinde kalan Şifa, Zenceli, Sihe, Bab Sincar ve Eski Musu'a yönelik operasyonlarda şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Irak ordusu bu mahallelere yönelik üç koldan operasyon sürdürürken, çeteler ise bomba yüklü araçlarla saldırıyor. Cumartesi gecesi de çetelerin çok sayıda bombalı araçla saldırılar düzenlediği bildirildi. Irak ordusundan yapılan açıklamada, 7’si intihar bombacısı olmak üzere 14 çetenin öldürüldüğü belirtildi.

Öte yandan çetelerin çok sayıda sivili de canlı kalkan olarak kullandığı öğrenildi. Irak ordusu Cumartesi günü ayrıca kente uçaklardan bildiriler atarak, sivilleri güvenli alanlara çekilmeye çağırdı.

Aynı gün Musul Polis Müdürü’nden yapılan yazılı açıklamada kentin kurtarılan bölgelerinde çarşaf, peçe ve kapalı kıyafetlerin yasaklandığı duyuruldu. Bunun "DAİŞ'in uyuyan hücrelerine karşı tedbir" amaçlı olduğu belirtildi.

Irak ordusu daha önce yaptığı açıklamada Ramazan ayının başında kentin DAİŞ'ten temizleneceği ifade etmişti. Son açıklamalarda ise kentin Ramazan ayının ortalarında alınacağı belirtiliyor. Ancak kimi kaynaklar, kentin tümden özgürleştiği açıklamasının 10 Haziran'da yani DAİŞ'in Musul'u işgal edildiği tarihe denk getirilmeye çalışıldığını ifade ediyor.

DAİŞ çetelerinin 10 Haziran 2014 tarihinde işgal ederek "hilafet" ilan ettiği Musul'u kurtarmak için 17 Ekim Ekim 2016'da operasyon başlatılmıştı. Kentin doğusu 24 Ocak'ta kontrol altına alınmış, batı yakasını da kurtarmak amacıyla 19 Şubat’tan bu yana operasyonlar yürütülüyor.