Myanmar’da kız çocuğuna tecavüze karşı binler sokaklara çıktı

Myanmar’da iki yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüze ilişkin soruşturmanın yavaş ilerlemesi üzerine, ülkenin en büyük kenti Rangon’da binlerce kişi sokaklara çıktı.

Tecavüz suçu, Mayıs ayında başkent Naypyidaw’da işlendi ancak protesto eylemleri geçen hafta, kız çocuğunun babasının medyaya konuşması ardından boyutlandı. Baba, tecavüze ilişkin soruşturmada az ilerleme sağlanmasına tepki göstermişti.

Doktorlara göre, kreşten evine yaralar içerisinde dönen kız çocuğu, tecavüze uğradı.

Cumartesi günü, ülkenin eski başkenti ve en büyük kenti Rangon’da eylemciler, polis karakoluna kadar yürüdü. Çok sayıda eylemcinin yas rengi olarak bilinen beyazlar giymesi dikkat çekti.

Geçtiğimiz Çarşamba günü, gözetim kameraları sayesinde bir kişi tutuklandı ve kız çocuğuna tecavüzle suçlandı. Ancak kamuoyunda, sözkonusu kişinin tecavüzün faili olduğuna dair şüpheler var. Tecavüz ardından başkentte sözkonusu kreş ve altı çocuk bahçesi kapatıldı.

Lozan merkezli ancak Myanmar’da çalışan “Terre des Hommes” isimli sivil toplum örgütüne göre, Myanmar’da tecavüz vakaları sık sık yaşanıyor.  Örgüt, her hafta sadece Rangon kentinde en az iki tecavüz vakasının yaşandığını belirtiyor.