Mısır cumhurbaşkanlıðı seçimleri: 10 adayın başvurusu reddedildi

Mısır cumhurbaşkanlıðı seçimleri: 10 adayın başvurusu reddedildi

Mısır Yüksek Seçim Komisyonu, Cumhurbaşkanlıðı için aday olan aralarında Müslüman kardeşlerin adayı Haret el Shater’in de bulunduðu 10 kişiyi reddetti.

Mısır askeri yönetimi tarafından seçimleri denetlemekle görevlendirilen Cumhurbaşkanlıðı Seçimi Yüksek Komisyonu'nun başkanı Faruk Sultan, adaylık başvurusu ret edilen isimler arasında Mübarek rejiminin eski istihbarat başkanı Ömer Süleyman ile Selefilerin en güçlü adayı Hazım Ebu Ýsmail'in de bulunduðunu açıkladı.

Komisyon Başkanı Sultan, 10 adayın başvurusunun neden reddedildiði konusunda her hangi bir açıklamada bulunmadı.

Ancak, adaylıðı protestolara neden olan Mübarek rejiminin eski istihbarat başkanı Ömer Süleyman’ın kanunen gerekli olan yeterli derecede imzayı toplayamadıðı için reddedildiði öðrenildi.

Bunun yanında, Selefilerin adayı Hazım Ebu Ýsmail’in adaylıðının annesinin Amerikan pasaportuna sahip olması, Müslüman Kardeşler adayı Haret el Shater’in ise eski bir cezadan ötürü reddedildiði bildirildi. Uzun yıllar cezaevinde kalan Shater, geçtiðimiz yıl Mübarek’in halk ayaklanması ile devrilmesi ardından serbest bırakılmıştı.

Mısır kanunlarına göre katılımları reddedilen adaylar 48 saat içerisinde kararı temyize götürebilirler. Müslüman Kardeşler adayı Shater’in sözcüsü Murad Muhammed Ali, itirazda bulunacaklarını söyledi. Muhammed Ali, Shater’in adaylıðının reddini, “Eski Mübarek rejimi geçiş döneminin son halkasını rehin alarak eski yönetim anlayışını yeniden hakim kılma girişimi” olarak tanımlayarak seçim yarışından çekilmeyeceklerini belirtti.

Selefilerin adayı Hazım Ebu Ýsmail’in avukatı da karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Yüksek Seçim Komisyonu’nun, Mayıs ayında yapılacak olan seçimlere 10 adayın katılımını reddederken, 13 adayın başvurusunu ise onayladı. Başvurusu onaylanan adaylar arasında Arap Birliði eski genel sekreteri Amr Musa da bulunuyor.

ANF NEWS AGENCY