Namibya’da Almanya’nın işlediği soykırımın kurbanları anılıyor
Sömürgeci dönemde Almanya tarafından soykırıma uğratılan Herero ve Namas halkları, soykırım kurbanlarını anıyor.
Sömürgeci dönemde Almanya tarafından soykırıma uğratılan Herero ve Namas halkları, soykırım kurbanlarını anıyor.
Namibya’da işlenen soykırım dolayısıyla yerli Herero ve Namas halkı mensupları, katledilen onbinlerce kişiyi anmak için bu hafta sonu eski bir toplama kampı yerinde bir araya gelecek.
Sömürgeci dönemin baskı sisteminin bir parçası olan kamplardan biri Namibya’nın güneyinde Atlantik Okyanusu kıyısındaki ǁKaras Bölgesi’nde bulunan Lüderitz kentinde yer alıyor. Bu kent açıklarındaki küçük bir yarımada olan Shark Island’da soykırım kurbanlarının anısına mezar taşı dikilecek.
Kurbanların torunları için adalet kampanyası yürüten Ovaherero Soykırım Vakfı Başkanı Nandiuasora Mazeingo, "Shark Island sadece bir toplama kampı değil, bir ölüm kampıydı" dedi.
Tarihçilerin 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak değerlendirdiği bu vahşeti anmak için Namibya’da resmi bir gün yok. Mazeingo, “Shark Island'da bir anma tarihi için kendimize görev edindik” diyor.
Soykırımın ağır izlerini taşıyan Shark Island, bugün devlet tarafından işletilen bir tatil yeri. Bu durum soykırıma maruz kalanların yakınları tarafından üzüntü verici bir durum olarak değerlendiriliyor.
Almanya hükümeti mayıs 2021’de ilk kez sömürgeci dönemde Namibya’da Herero ve Namas halklarına yönelik bir “soykırım” suçu işlediğini kabul etmişti. Almanya kalkınmaya yardım için bir milyar euroyu aşkın para ödemeyi taahhüt etmişti.
Almanya, 1884 ile 1911 yılları arasında bugünkü Namibya topraklarını sömürgeleştirmişti. Bölgede yaşayan Herero ve Nama halklarının çıkardığı isyana karşı Alman ordularının gerçekleştirdiği soykırımında her iki halktan 85 bin civarında kişi katledilmişti. Bu rakam, o dönemde iki halkın nüfusunun beşte dördüne denk geliyordu. Çok sayıda tarihçi, bu katliamları 20’nci yüzyılın ilk soykırımı olarak tanımlıyor.