NATO Afganistan’daki asker sayısını arttırıyor

Afganistan’da ordu ve polis birliklerini eğitmekle görevli NATO birliklerinin sayısının arttırılması planlanıyor.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO zirvesinde Afganistan’da sayıları 13 bin 500 civarında olan askeri birliklerin sayısının arttırılması konusunda tartışmalar yapıldığı bildiriliyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’daki asker sayısının artmasının kesin olduğunu söyledi. Stoltenberg, bu birliklerin çatışmalara girmeyeceğini ve daha çok Afgan güvenlik güçlerini Taliban’a karşı savaşta eğiteceklerini dile getirdi.

Diplomatik kaynaklar NATO’nun Afganistan’daki bu eğitim misyonunu yerine getirmek için 2018 yılında 2 bin 500 ile 3 bin arasında ek bir güce ihtiyacı olduğu görüşünde. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise, bu sayının en az 4 bin olması gerektiğini savunuyor.

Afganistan’da savaşan NATO birliklerinin geri çekilmesi ardından 2015 yılından bu yana ‘Resolute Support’ adlı misyon kapsamında 13 bin 500 kadar asker görev yapıyor.

Talibanla Afgan ordusu arasındaki çatışmalar son yıllarda artarken, Talibanların etkinlik alanının arttığı görülüyor. Son olarak 31 Mayıs’ta başkent Kabil’deki bir saldırıda en az 150 kişi yaşamını yitirmişti.