NATO sivil ölümlerini ‘ölçülü olunsun’ diyerek geçiştiriyor

Almanya’nın Münih şehrindeki Güvenlik Konferansı’nda konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Efrin’deki işgal ve sivil katliamlarını görmezden gelirken, yine sınır güvenliğine atıfta bulundu.

Münih’teki konferansta konuşan Stoltenberg, Türkiye’nin DAİŞ çeteleriyle mücadelede önemli katksının olduğunu söylerken, ABD ile Minbic’e saldırı tehditleri üzerinden yaşanan sorunu gündeme getirdi. Stoltenberg, Kuzey Suriye’de herhangi bir çatışmanın yaşanmaması için masaya oturulması gerektiğini ve bunun şu anda yapıldığını savundu.

ENDİŞELER ‘HAKLI’ AMA ÖLÇÜLÜ OLUNSUN

Stoltenberg’in Efrin’deki sivil katliamlarına dair kesin bir tavır almaktan kaçınması da dikkat çekti. Alman Yeşiller Partisi üyesi Claudia Roth’un "Konu iki NATO ülkesinin gerilimi değil. Söz konusu olan, NATO üyesi  bir ülkenin Afrin'e, sivil halka saldırısıdır. NATO, güvenilirliğini zedeleyen bu konuda nasıl tavır alacak?” şeklindeki sorusuna cevaben, “sivillerin öldürülmemesi konusundaki endişeleri paylaştıklarını” söylemekle yetindi.

Stoltenberg, Suriye’de askeri değil siyasi bir çözüme ihtiyaç olduğunu kaydettiği konuşmasında, Türkiye’nin ‘meşru güvenlik endişeleri’ olduğunu iddia etti. Stoltenberg, “Türkiye'den orantılı, ölçülü olmasını bekliyoruz” dedi.