Neden erkekler ırkçı partiye daha çok oy verdi?

Almanya’nın Brandenburg ve Saksonya’da Pazar günü yapılan seçimlere ırkçı parti AfD’nin aldığı yüksek orandaki oylar damgasını vurdu. Her iki eyalette gözle görülür şekilde kadınlardan çok erkeklerin AfD’ye oy vermesi ise dikkat çekti.

Almanya’da doğusunda yer alan Brandenburg ve Saksonya’da Pazar günü yapılan seçimlerin sonuçları tartışılıyor. Çünkü özellikle yabancı karşıtı siyasetiyle bilinen aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin oylarını ciddi oranda yükseltmesi endişelere yol açtı.

Her iki eyalette ikinci parti konumuna gelen AfD Saksonya’da oylarını yüzde 17 oranında yükseltip yüzde 27’e, Brandenburg’da ise yüzde 10 artırarak yüzde 22’ye çıkarmıştı. Seçimin ardından seçmen profilini inceleyen uzmanlar, gözle görülür şekilde kadınlardan daha çok erkeklerin AfD’ye ilgi gösterdiğini tespit ettiler.

Televizyon kanalı ZDF’nin yaptırdığı araştırmaya göre Saksonya’da erkeklerin yüzde 33’ü, kadınların ise yüzde 22’isi AfD’ye oy verdi. Bu eyalette en çok kadınların Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’ya oy verdikleri görüldü. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre Brandenburg’da erkeklerin yüzde 30’u, kadınların ise yüzde 19’u AfD’ye oy verdi. Brandenburg’da ise kadınlar en çok sosyal demokratlara yöneldi.

‘AfD KLASİK KADIN TİPİNİ DAYATIYOR’

Son yıllarda yükselişe geçen ve özellikle Başbakan Merkel’in göçmen siyasetini hedef tahtasına koyan AfD’ye yönelmede erkek ve kadınlar arasında ciddi şekilde farklılıkların ortaya çıkması konusunda birkaç teori dile getiriliyor.

Bild gazetesine konuşan Leipzig Üniversitesinden Prof. Holger Lengfeld “Eşit yaşamın kabul edilip sürekli gündemde olduğu bir toplumda tabii ki sıkı muhafazakar bir partinin kadınlara yönelik cins yaklaşımı ilgi görmez” görüşünü savundu. AfD’nin klasik kadın tipinin dayattığını ifade eden Prof. Lengfeld “Kadına aile içinde muhafazakar bir toplumun rolü veriliyor. AfD’nin bu yaklaşımı kadınlarca tedavülden kalma” dedi.

Bir başka teoriye göre ise seçim meydanlarında AfD’li siyasetçilerin bağırıp çağırması, hiddetli konuşmaları ve şiddete davetiye çıkartan ifadeler kullanmaları kadınları bu partiden soğutuyor. Sosyolog Prof. Lengfeld bu teoriyi için ise şöyle konuştu: “Bu da güçlü bir varsayım, çünkü AfD’nin saldırgan üslubu kadınları korkutuyor.”

Aynı teoriye göre erkeklerin daha çok siyasetçilerin saldırgan tarzlarını sevdiği ve bu yüzden AfD’ye daha yakın ilgi gösteriyor. Bir başka görüş ise aşırı sağcı parti siyasette kadın kotasına karşı ve bu yüzden kadınlar cephesinden daha az oy aldı.

2013 yılında kurulan ve 2015'teki mülteci akını ardından yükselişe geçen AfD, 2017’deki federal seçimlerde yüzde 13’lük bir oy olarak Federal Meclis’e girdi. Göçmen ve Müslüman karşıtı siyasetiyle bilinen AfD hem Federal Meclis’te hem de birçok eyalette ana muhalefet partisi konumunda.