Netanyahu, Batı Şeria’daki kolonileri ilhak etmek istiyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Batı Şeria’da uluslararası toplumun yasadışı olarak gördüğü yerleşim yerlerini İsrail’e bağlama sözü verdi.

Benyamin Netanyahu, seçimleri kazanması halinde, Batı Şeria’daki İsrail kolonilerini İsrail’e bağlama sözü verdi.

İsrail 12 televizyon kanalına konuşan Netanyahu, “(En büyük) koloni blokları ile izole olmuş koloniler arasında ayrım yapmadan İsrail egemenliğini uygulayacağım” dedi.

İsrail tarafından 1967’den beri işgal edilen topraklara kurulan yerleşim yerleri uluslararası hukukta illegal olarak görülüyor. Uluslararası toplumun büyük bir bölümü, bu kolonileri barış önünde büyük bir engel olarak değerlendiriyor.

İsrail’in yerleşimleri ilhak etmesinin “İki devletli” olarak ifade edilen çözüm çabalarının sonu olmasından endişe ediliyor. İki devletli çözüm, Filistin ve İsrail devletlerinin yan yana ortak yaşamını öngörüyor.

İsrail’de 9 Nisan’da yapılacak seçimler öncesi Netanyahu’nun açıklaması aşırı sağcı seçmene hitap ediyor.

400 bini aşkın İsrailli işgal altındaki Batı Şeria kolonilerinde yaşıyor. Doğu Kudüs’te de 200 bin dolayında işgal edilen ve İsrail’e bağlanan sektörde yaşıyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Ridaniye, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Alınan önlemler ve yapılan açıklamalar, gerçekleri değiştiremez. Bu yerleşimler yasal değil ve kaldırılacak” dedi.

Filistinliler, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İsrail lehine eğilim gösterdiği, bunun da ABD’nin tarihi arabulucu rolünü güvensiz hale getirdiği eleştirisinde bulunuyor.

İki taraf arasında barış çabaları, 2014’te Barack Obama yönetiminin başarısızlığından beri durmuş vaziyette.