Netanyahu’nun İran açıklamaları AB'yi ikna etmedi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun İran’ın nükleer silahlara ilişkin gizli bir planı olduğu yönündeki açıklamaları, AB’yi ikna etmedi. ABD ile AB arasında nükleer anlaşma konusundaki görüşlerde ciddi bir değişiklik olmadı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada İran’ın gizli bir nükleer planı olduğuna dair ellerinde kanıtlar olduğunu söyledi, ve yarım tonluk belgeyi sundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Netanyahu’nun açıklamasının “nükleer anlaşmanın yerindeliğini güçlendirdiğini” belirtti. Avrupa Birliği de sunulan “kanıtlara” kuşkuyla yaklaştı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, “İsrail Başbakanı’nın İran’ın nükleer alanda geçmişteki faaliyetleri konusunda sunduğu bilgileri not ediyoruz. Bu bilgilerin detaylı olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor” dedi. Paris, soruna ilişkin İran ile tam işbirliği ve tam şeffaflık istedi ve bu vesileyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daha tamamlayıcı bir anlaşma konusundaki önerisini savundu.

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, Netanyahu’nun açıklamalarının 2015’teki nükleer anlaşmayı hiçbir şekilde zan altına almadığını belirtti. Mogherini, “Şimdilik Başbakan Netanyahu’nun argümanlarında, nükleer anlaşmaya uyulmadığını, yani İran’ın taahhütlerini ihlal ettiğini görmedim” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da İran’ın nükleer programına ilişkin 2009’dan sonra “hiçbir güvenilir belirti” olmadığını söyleyerek, nükleer anlaşmaya uyulduğunu kaydetti.

İran Dışişleri Bakanlığı ise “kökleşmiş yalancı” diyerek Netanyahu’ya tepki gösterdi. Bakanlık, iddiaların “bayat, faydasız ve utanç verici” olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmayı bozma yönünde mesajlar veriyor. Netanyahu’nun da açıklaması da ABD Dışişleri Bakanı Mark Pompeo’nun hafta sonu İsrail’e yaptığı ziyaretten sonrasına denk geldi. Trump’ın 12 Mayıs’ta kararını açıklaması bekleniyor.