Nijer’de Hepatit E virüsü yayılıyor: En az 25 ölü

Nijer’de yüz binlerce mültecinin kaldığı Diffa bölgesinde baş gösteren Hepatit E virüs enfeksiyonunun onlarca kişinin ölümüne yol açtığı bildirildi.

Nijerya sınırında Boko Haram çetelerinden kaçan 300 bin kadar mültecinin bulunduğu Diffa’daki viral hastalığa yakalananların sayısının en az 86 olduğu öğrenildi.

Nijer Sağlık Bakanı Illiassou Mainassara, dün itibariyle Hepatit E virüs enfeksiyonundan dolayı yaşamını yitirenlerin sayısının 25 olduğunu duyurdu.

Bakan, hastalığa karşı yerel otoriteler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından kampanyalar başlatıldığı bilgisini verdi.

Hepatit E’ye karşı alınan önlemler sayesinde ‘durumun kontrol altında olduğunu’ savunan Sağlık Bakanı, tehlikenin geçmediği uyarısında da bulundu.

Ağır ateş, baş ağrısı, kusma, koyu renk ürin ve karın ağrısı gibi belirtileri olan hastalığın özellikle hamile kadınlarda ölüm riski daha yüksek. Hepatit E, daha ziyade kirli sulardaki bir virüsün fekal-oral yolla bulaşması sonucu karaciğerde ortaya çıkan bir hastalık.