Nijerya’da bir köye silahlı saldırıda 50 kişi katledildi

Nijerya’nın orta kuzeyinde bir köye düzenlenen silahlı saldırıda en az 50 kişinin katledildiği bildirildi.

Saldırı Benue eyaletindeki Umogidi köyünde gerçekleşti. Kimliği belirsiz silahlı kişilerin onlarca kişiyi katlettiği belirtildi.

Bu bölgede toprağın kontrolü için kavga eden göçebe çobanlar ve yerleşik çiftçiler arasında saldırılar ve misillemeler sıklıkla yaşanıyor.

Valilik kaynaklarına göre saldırı ardından en az 46 kişinin cansız bedeni bulundu. Valiliğin güvenlik danışmanı Oayul Hemba AFP’ye yaptığı açıklamada “Onlarca kişi halen kayıp ve kurbanların sayısı daha yüksek olabilir” dedi.

Yetkili, son aylarda yerel topluluklara defalarca saldırı düzenlendiğini belirterek, sözkonusu bölgedeki hayvan yetiştiricilerini suçladı.

Silahlı çetelerin köylere fidye dayattığı ve onlarca kişiyi insanı fidye için kaçırdığı ülkenin kuzeybatısında ve merkezindeki kırsal şiddet bu nedenle büyük çaplı suçlara dönüştü.

Oylamalardaki gecikmeler ve hile suçlamalarının gölgelediği seçimlerle geçen ay cumhurbaşkanlığına gelen Bola Tinubu’nun önündeki sorunlardan birini kırsal alandaki bu şiddet oluştururken, diğer yanda ülkenin kuzey doğusundaki “cihatçı” şiddet ve güney doğudaki bağımsızlık yanlısı gerilim çözülmesi gereken büyük sorunlar olarak ağırlığını hissettirmeye devam ediyor.