Nijerya’da Boko Haram saldırısı: 21 ölü

Nijerya’nın kuzey doğusunda Boko Haram’ın düzenlediği saldırılarda 18 ağaç kesici ile üç sivil hayatını kaybetti.

Saldırılar Borno Eyaleti’nde komşu yerleşim birimleri olan Ngala ve Gamboru’da gerçekleşti. Borno Eyaleti, Kamerun ile olan sınırda yer alıyor.

Gamboru’da hükümet yanlısı bir milis gücünün üyesi Umar Kachalla, AFP’ye yaptığı açıklamada her iki saldırıda toplam 21 kişinin öldüğünü bildirdi.

18 ağaç kesici Gamboru’ya 15 kilometre mesafedeki Wulgo ormanı dolaylarında öldürüldü. Diğer üç sivil ise, orduya ait bir konvoy içerisinde giderken, araçlarının mayına çarpması sonucu hayatlarını kaybetti. Bu saldırıda 11 kişi de yaralandı. Boko Haram şiddetinden kaçan 80 bin kişinin sığındığı Ngala kasabası, Gamboru’ya 3 kilometre mesafede bulunuyor.

2009’dan bu yana bu grupla yaşanan çatışmaların sonucu olarak en az 20 bin kişi hayatını kaybetti. Ülkenin kuzey doğusunda 2.6 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

UNICEF’in Nijerya müdürü Muhammed Malick Fall, 13 Nisan günü yaptığı bir açıklamada özellikle Boko Haram’ın hedefindeki çocuk ve öğretmenlere dikkat çekmişti. Fall, “Nijerya’nın kuzey doğusu çocukları, isyan ettirici bir ölçekte saldırıların hedefi olmaya devam ediyor” demişti.

2013 yılından beri bini aşkın çocuğun kaçırıldığını belirten UNICEF, buna ek olarak 2 bin 295 öğretmenin öldürüldüğü ve bin 400’den fazla okulun imha edildiğini kaydetti

Nijerya yerel dillerinden birinde “Batı eğitimi günahtır” anlamına gelen Boko Haram, okulları sık sık hedef alıyor. Bu grup, 2009’da ortaya çıktından sonra DAİŞ çetelerine bağlılık yemini etmişti.