Nijerya’da DAİŞ katliamı: En az 30 ölü

Nijerya’da DAİŞ çetelerine bağlı bir grubun aktif olduğu Borno eyaletinin başkenti Maiduguri yakınındaki bir köyde düzenlenen saldırıda en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Yerel hükümetin sözcülerinden Ahmed Abdurrahman Bundi, yaptığı yazılı açıklamada silahlı kişilerin en az 30 kişiyi öldürdüğünü bildirdi. Bunların çoğunun, Maiduguri ile Damaturu arasındaki yolda giden yolcular olduğu bildirildi. Sözcü, saldırganların 18 aracı da ateşe verdiğini kaydederken, ayrıca çok sayıda kadı ve çocuğun kaçırıldığı bilgisini verdi.

ONLARCA KAMYON ATEŞE VERİLDİ, KADIN VE ÇOCUKLAR KAÇIRILDI

Nijerya ordusu ile birlikte “cihatçı” gruplara karşı savaşan bir milis gücünün üyesi, AFP’ye yaptığı açıklamada 30 dolayında kamyonun ateşe verildiğini belirtti. Babakura Kolo isimli kişi, “Çok sayıda kamyon şoförü ve yardımcıları uyku sırasında canlı canlı yanarak öldü” dedi

Babakura Kolo, “Kaçırılan kadın ve çocukların sayısı bilinmiyor ama çok sayıları yüksek” dedi.

Saldırganların, Maiduguri’ye doğru giden ancak, ordunun dayattığı sokağa çıkma yasağı nedeniyle diğer bir çok araç gibi durmak zorunda kalan üç otobüse de el koydukları duyuruldu.

KÖYÜ YAĞMALAYIP ATEŞE VERDİLER

Saldırganların daha sonra Maiduguri’ye 25 kilometre mesafedeki komşu Auno köyünü yağmaladığı ve ateşe verdiği bildirildi.

Borno eyaletinin başkenti Maiduguri ile Yobé eyaletinin başkenti Damaturu arasındaki yol, güvenlik açısından son derece tehlikeli görülüyor. Ancak bu yol, şiddetin kuşattığı milyonlarca kent sakini açısından tek hayat damarı olarak görülüyor.

Bu bölge kısa bir süre önce Boko Haram’ın DAİŞ’e bağlı kanadı “Batı Afrika İslam Devleti”nin kontrolüne geçti. Sözkonusu yol üzerinde son haftalarda alıkoyma ve silahlı saldırılar arttı. Aralık ayı başında, ikisi insani çalışma yürüten kişi olmak üzere 14 kişi Jakarna yerleşim biriminde alıkonulmuştu.

Boko Haram ile Nijerya silahlı kuvvetleri arasında yaşanan çatışmalarda 2009 yılından bu yana 35 bin kişi öldü, iki milyon dolayında kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.