Nijerya’da silahlı saldırılarda 24 ölü

Nijerya’nın merkezindeki Benue eyaletinde silahlı kişiler 24 kişiyi katletti.

Yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre hayvan yetiştiriciliği yapan Pöller halkına mensup olduğu iddia edilen silahlı kişiler Goma bölgesindeki Mbadwem’de 8 kişiyi, Tarka alanındaki Tortyu’da 16 kişiyi öldürdü.

Yerel yetkili Nathaniel Ikyur, “Onlarcası da yaralandı ve bir eyalet hastanesinde tedavi altına alındı” dedi.

Yerel polis, Tiortyu saldırısını doğrulayarak, 8 değil 9 kişinin öldürüldüğünü belirtti.

Afrika’nın en kalabalık nüfuslu ülkesi olan Nijerya’nın merkezinde çoğunluğu Müslümanlardan oluşan hayvan yetiştiricisi göçebeler ile tarımcılık yapan Hristiyanlar arasında, su ve arazi kontrolü için çatışmalar yaşanıyor.

Küresel ısınma ile birlikte çatışmalar da arttı. Farlı topluluklar kendilerini korumak için silahlı gruplar oluşturdular. Bazı gruplar kriminal faaliyetlere yöneldi. Yetkililerin “çete” olarak adlandırdığı gruplar okullarda kitlesel alıkoymalar, köy yağmalama, direnenleri veya fidye ödeyemeyen aileleri öldürme gibi suçlar işliyorlar.

Pazar günü silahlı kişiler merkezdeki Plateau eyaletinde düzenlediği saldırılarda 100’ü aşkın kişiyi öldürmüştü.

Gündelik hale gelen bu şiddet olaylarını sona erdirme kapasitesi gösteremeyen hükümet de tepki konusu oluyor. Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, son saldırıyı gerçekleştirenlere karşı “acımasız” yanıt vereceklerini belirtti.

Bir yandan çeteler hüküm sürerken, diğer yandan ülkenin özellikle kuzey doğusunda 10 yılı aşkın bir süredir “cihatçı” olarak sınıflandırılan gruplarla çatışmalar yaşanıyor.