Nikaragua’da 13 Temmuz’da genel grev var

Nikaragua’da muhalefet, Cumhurbaşkanı Daniel Ortega’nın istifası ve şiddette son verilmesi için 13 Temmuz’da genel greve gitme kararı aldı.

Öğrenci lideri Francisco Martinez, bir basın toplantısında yaptığı açıklamada “Ortega ve (eşi) Rosario Murillo’ya gitmelerini söylemek için üç günlük bir dizi eylem ilanında bulunuyoruz” dedi.

Murillo, Perşembe günü bir yürüyüş yapılacağını, Cuma günü 24 saatlik bir genel greve gidileceğini ve Cumartesi günü yine yürüyüş yapılacağını açıkladı. Bununla birlikte başkent Managua mahallelerinde bir karavan dolaşacağı kaydedildi.

Nikaragua, iki buçuk aydır protesto eylemleri ile sarsılıyor. Eylemciler, Cumhurbaşkanı Daniel Ortega’yı eşi ve başkan yardımcısı Rosario Murillo ile birlikte diktatörlük tesis etmekle suçluyor. 18 Nisan’dan bu yana yaşanan protesto gösterilerinde aralarında çok sayıda çocuğun da olduğu 300’ü aşkın kişi ölürken, 1.500 dolayında kişi de yaralandı.

Eski bir gerilla olan 72 yaşındaki Daniel Ortega, 1979 ile 1990 arasında iktidarda kesintisiz bir şekilde kaldıktan sonra 2007 yılında yeniden iktidara geldi.

Kilisenin de desteğinin alan muhalefet, Ortega’dan genel seçileri 2021’de değil Mart 2019’da düzenlemesini istiyor.