Nikaragua’da çatışmaların bilançosu artmaya devam ediyor

Nikaragua’da Nisan ayından bu yana süren iktidar karşıtı protestolarda şimdiye kadar en az 212 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın emeklilik başta olmak üzere bazı sosyal haklarda yapmak istediği kesintilere karşı başlayan gösterilerde silahlı çatışmalar yaşanmıştı.

Amerika Ülkeleri Arası İnsan Hakları Komisyonu (CIDH) tarafından yayınlanan bilançoya göre, gösterilerde çıkan çatışmalarda 19 Haziran tarihine kadar 212 kişinin yaşamını yitirdiği tespit edildi. Gösterilerde bin 337 kişinin ise yaralandığı kaydedildi.

CIDH verilerine göre 6 Haziran tarihiyle 500’ü aşkın kişi ise cezaevlerinde tutuklu bulunuyordu.

Devletin gösterilere katılımı engellemek ve siyasi muhalefeti boğmak için şiddet kullandığı belirtilen Amerika Devletleri Örgütü (OEA) raporuna işaret eden CIDH, Nikaragua hükümetinin anayasal, demokratik ve barışçıl bir çözüm yolu bulması çağrısı yaptı.

Nikaragua sosyal güvenlik sisteminde yapılmak istenen reforma karşı gösteriler Nisan ayında başlamıştı. Mayıs ayında Katolik Kilisesi’nin de arabuluculuğuyla yapılan toplumsal müzakereler de sonuç vermemişti.

Ülkedeki Sandinist devrimin ardından 1979 yılından 1990 yılına kadar devlet başkanlığı yapan Ortega, 2007 yılında tekrar göreve seçilmişti. Sosyalist liderin ve başkan yardımcısı olan eşi Rosario Murillo’nun iktidarlarında özgürlükleri kısıtladıkları eleştirileri de yapılıyor.