Nikaragua’da iktidar karşıtı gösterilerde 300’ü aşkın ölü

Nikaragua’da aylardır devam eden hükümet karşıtı gösterilerde polisle göstericiler arasındaki çatışmalar devam ederken, çok sayıda göstericinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Orta Amerika ülkesi Nikaragua’da sosyalist Devlet Başkanı Daniel Ortega ve hükümetine karşı düzenlenen gösterilerde dün en az 3 göstericinin öldürüldüğü bilgisi verildi.

Nikaragua İnsan Hakları Derneği (ANPDH) tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin kuzeybatısında düzenlenen polis baskınlarında ölümler yaşandı. Yerli halkların yaşadığı Sutiaba’daki bir yol kesme eylemi sırasında bir genç hayatını kaybederken, Léon şehri yakınlarındaki olaylarda ise 2 genç gösterici yaşamını yitirdi.

ANPDH ile Katolik Kilisesi’nin verdiği bilgilere göre, gösterici gençler polisin müdahalesi sırasında hayatlarını kaybettiler. Ayrıca bazı göstericilerin polisin takibi sonrasında kaçtıkları evlerde ‘infaz edildikleri’ iddia ediliyor.

Olaylarda 20’yi aşkın gösterici yaralanırken, onlarcasının da gözaltına alındığı savunuluyor.

Sandinist Devrimi sonrasında 1979-1990 yılları arasında ülkeyi yöneten Daniel Ortega, 2007 yılından sonra tekrar seçildiği başkanlık görevinin son yıllarında yapmak istediği sosyal reformlar nedeniyle muhalefetin hedefinde. Geçtiğimiz aylarda emeklilik maaşlarında kesintiler de öngören ‘reform’ projesini hayata geçirmek isteyen Ortega’ya karşı gösteriler başlamıştı.

18 Nisan’da başlayan gösteriler sonrasında reform projesinden vazgeçilse de, çatışmalar durmadı. Şimdiye kadar farklı kaynaklara göre 220 ile 309 arasında gösterici hayatını kaybederken, 2 bine yakını da yaralandı.

Ortega’ya karşı sağ muhalefet ile Katolik Kilisesi, 2021 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin 2019 yılında yapılmasını talep ediyor.