Njier’de bütçe yasasına karşı gösteriler

Nijer’in başkenti Niamay’de binlerce kişi, anti-sosyal olarak değerlendirilen 2019 bütçe yasasına karşı sokaklara çıktı.

Niamey’de Cumartesi günü yapılan gösteriye 4 bin dolayında kişinin katıldığı bildirildi. Eylemciler “Kahrolsun bütçe yasası”, “Yaşasın sivil toplum” şeklinde sloganlar attı.

Eylemciler, bütçe yasasını görüşen parlamento önünde de bir miting yaptılar. Mitingde konuşan Nuhu Arzika isimli eylemci “Mücadelemiz daha kararlı ve sonuç alıcı bir şekilde devam edecek” dedi.

AFP’ye göre bütçe yasasına karşı gösterilere katıldığı gerekçesiyle beş ay hapis yattıktan sonra serbest bırakılan üç eylemciden biri olan Diori İbrahim, “Eylemlere devam etmeliyiz. Adaletsiz tedbirler 2019 bütçe yasa tasarısında da yer alıyor” dedi.

Ülkenin güneyindeki Dosso kentinde de benzer bir eylem gerçekleşti.

Ekim 2017’den bu yana sivil toplum, siyasi muhalefet ve bazı sendikaların oluşturduğu bir kolektif, bütçe yasasının iptali için protesto eylemlerinde bulunuyor.

Kolektif, hükümetin halka yeni vergiler getirdiği ve telefon şirketlerine 30 milyon euroluk vergi hediye ettiği tepkisinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Mahamadu İssufu Nisan ayında yaptığı bir açıklamada bütçe yasasının Nijer halkının özlemlerine yanıt verdiğini, tepki gösterenlerin ise küçük bir azınlık olduğunu iddia etmişti.