Nobel ödüllü Mukwege ‘ilgisizliğe’ savaş açtı

Êzîdî kadın aktivist Nadya Murad ile birlikte Nobel Barış Ödülü’nü alan Kongolu doktor Denis Mukwege, ilgisizliğe karşı savaş açtı.

Oslo’da ödülünü aldıktan sonra bir konuşma yapan 63 yaşındaki jinekolog Mukwege, “İşledikleri suçların sorumluları sadece şiddetin failleri değildir, gözlerini kaçırmayı tercih edenler bu suçların failleridir” dedi.

Mukwege, “Eğer savaş yapmak gerekiyorsa, bugün toplumlarımızı kemiren kayıtsızlığa karşı savaş olmalıdır” dedi.

Kendi ülkesinin hükümetini de sert sözlerle eleştiren Mukwege, yöneticilerin halkın sırtından zenginleştiğini, uluslararası toplumun da Kongo’da yaklaşık 6 milyon kişinin ölümüne yol açan çatışmadan gözlerini kaçırdığı tepkisinde bulundu.

Mukwege, “Gezegenin en zengin ülkelerinden birinden geliyorum. Ancak buna rağmen ülkemin halkı dünyanın en yoksulları arasında yer alıyor” dedi.

Mukwege şunları ekledi: “Ülkem sistematik olarak, yöneticilerimiz olduğunu iddia eden insanların suç ortaklığı ile yağmalanıyor. Zenginlikleri ve şöhreti iktidarları tarafından yağmalanıyor. Aşırı bir sefalete terk edilen milyonlarca erkek, kadın ve masum çocuğun zararına yağmalanıyor.”