NRW seçimleri genel seçimlerin provası olacak

Almanya'da sonbahardaki genel seçimlerin bir provası olarak görülen NRW seçimlerine iki hafta kaldı.

Almanya’da Eylül ayında yapılacak federal genel seçimler öncesinde önemli bir aşama olarak görülen NRW seçimlerine iki hafta kala partilerin çalışmaları hız kazanırken, kampanyada güvenlik ve ekonomi politikaları öne çıkıyor.

2012 yılında Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) birinci geldiği Nordrhein-Westfalen (NRW) eyaletinde, üçüncü güç olan Yeşiller’le koalisyon kurulmuştu.

Ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı NRW’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler aynı zamanda Eylül ayında yapılacak federal genel seçimler öncesinde de önemli bir test niteliğinde.

Eyalette iktidarda olan SPD ve adayı Hannelore Kraft’a yönelik muhalefet tarafından özellikle eğitim, ekonomi ve güvenlik konularında sert eleştiriler yöneltiliyor. Eyalette ikinci parti konumundaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile koalisyon kurmayı hedeflediği Hür Demokrat Parti (FDP)’nin özellikle güvenlik konusuna ağırlık verdikleri görülüyor.

CDU GÜVENLİK VE SUÇLA MÜCADELE ÜZERİNDEN YÜKLENİYOR

31 Aralık 2015’te Köln’deki yılbaşı kutlamaları esnasında yaşanan toplu taciz olaylarını sık sık gündemde tutan muhalefet partileri, yine Doğu Avrupa ülkelerinden gelen organize suç örgütlerinin varlığını SPD-Yeşiller hükümetine karşı kullanıyor. Muhalefet, Almanya’daki radikal İslamcıların önemli bir kısmının bu eyalette olması ve yine göçmenlerin yoğun yaşadığı ancak polisin giremediği semtleri de bahane ediyor.

İktidardaki SPD-Yeşiller koalisyonu ise, 2004 ile 2015 yılları arasında birçok ağır suçlarda yaşanan düşüşe dair istatistiklerin yanı sıra çocukların suçlara bulaşmasını önlemeye yönelik ‘Kekiz’ adlı projeyi öne çıkarıyor.

Ekonomik açıdan NRW eyaletinde 18 yaş altı çocukların yüzde 18,6’sı, yetişkinlerin de yüzde 17,5’inin yoksulluk sınırı altında yaşamaları SPD ve Yeşiller için önemli bir sorun. Yoksulluk sınırı altında yaşayanlar Almanya genelinde yüzde 15 civarında.

Almanya genelinde yüzde 6,1 olan işsizlik oranı ise bu eyalette yüzde 7,7’yi buluyor. Bir dönemler Alman sanayisinin en önemli alanlarından olan Ruhr bölgesinde ise bu oran yüzde 10,8’Ie oldukça yüksek. Ancak tüm bu oranlar NRW’de son 23 yılın en düşük seviyesinde ve bu da SPD’li Hannelore Kraft’ın en önemli argümanlarından birini oluşturuyor. 

NRW’de geçtiğimiz yıl yüzde 1,8 olan ekonomik büyüme oranı da Almanya’nın 16 eyaleti arasında 6’ıncı sırada gelmesini sağladı.

ANKETLER NE DİYOR?
14 Mayıs’ta yapılacak NRW seçimlerinde en dikkat çeken nokta ise, farklı anket şirketlerinin verdiği seçim tahminleri.

YouGov tarafından dün yayınlanan bir ankete göre SPD yüzde 36 oy oranıyla birinci parti olacakken, CDU ise yalnızca yüzde 27 oy oranına sahip. Ankete göre, sağ populist Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 11, FDP yüzde 7, Yeşiller yüzde 6 ve Sol Parti (Die Linke) yüzde 8 oy alacak.

INSA’nın 11 Nisan’da yayınladığı ankete göre de SPD yüzde 37 oyla yüzde 28 oy alacak olan CDU’ya ciddi bir fark atıyor.

Ancak Infratest-dimap tarafından 23 Nisan’da yayınlanan ankette ise SPD ve CDU’nun oy oranları yüzde 34’le eşit. FDP’nin yüzde 10 oy alacağı hesaplanan bu ankete göre AfD yüzde 8, Yeşiller yüzde 6 ve Die Linke yüzde 5 oy alacak. Bu da, AfD’yle hiçbir partinin koalisyon kurmayacak olması nedeniyle CDU veya SPD’nin karşı cepheden en az bir partiyi koalisyona katmak zorunda olacağı anlamına geliyor.

NRW seçimlerinde Die Linke’nin liste başı olarak halen milletvekili olan Özlem Alev Demirel gelirken, Yeşiller listesinin 13’üncü sırasında Kürt adaylardan Berivan Aymaz bulunuyor. Aymaz’ın partisinin yüzde 6-7 oy oranına ulaşması halinde dahi seçilmesi yüksek ihtimal.