Nükleer anlaşma: İran bazı taahhütlerini askıya aldı

İran rejimi, 2015 imzalanan nükleer anlaşma çerçevesindeki bazı taahhütlerini askıya aldı.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan acıkamaya göre, İran ağır su ve uranyum zenginleştirme rezervlerine, 2015’teki anlaşma çerçevesine koyduğu sınırlandırmaları kaldırdı.

Karar resmi olarak anlaşmanın tarafı olan Almanya, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya’ya iletildi. ABD ise bir yıl önce bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve yaptırımlara geri dönmüştü. İran’ın kararı, ABD’nin çekilmesinden tam bir yıl sonrasına denk geldi.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moskova ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “ABD tarafından özellikle bir yıldan beri, ama aynı zamanda çekilme öncesinde de alınan tedbirler, açık bir şekilde anlaşmanın uygulanmasını sekteye uğratmayı amaçlıyordu” dedi.

İran’ın şimdiye kadar sabırlı davrandığını söyleyen Zarif, anlaşmadan çekilmeyeceklerini vurgularken, bazı tedbirlerin askıya alınması kararının bir tarafın taahhütlerini yerine getirmemesi halinde “verilen bir hak” olduğunu belirtti.

Fransa, Salı günü yaptığı açıklamada böyle bir kararın AB’nin yaptırımlarına yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

Bu açıklamanın yapıldığı sırada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington yaptırımları karşısında petrol ve banka sektörünün korunması yönündeki taahhütlerini yerine getirmeleri için anlaşmanın diğer imzacıların 60 gün süre tanıdı. Ruhani, 60 günün sonunda bir sonuç alınmazsa, başka tedbirler alacaklarını ve zenginleştirilmiş uranyum düzeyini arttıracaklarını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yeniden nükleer dosyaya el atması halinde “sert yanıt” vereceklerini belirten Ruhani, bununla birlikte “müzakerelere hazır” oldukları mesajını verdi.