Nükleer anlaşma: İran uranyum sınırını aştı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, zenginleştirilmiş uranyum sınırını nükleer anlaşmada belirlenen sınırın üstüne çıkardıklarını açıkladı.

İsna haber ajansına açıklamada bulunan Zarif, düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum sınırını açtıklarını bildirdi. Zarif, “İran, 300 kilo sınırını aştı” dedi.

İran rejimi, Haziran ortasında yaptığı açıklamada, Viyana anlaşmasında öngörülen yüzde 3.67 oranında zenginleştirilmiş uranyum miktarını 300 kilogram sınırının üstüne çıkacaklarını duyurmuştu.

Bu gelişme, ABD ile İran arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde yaşandı. ABD, 2015’de Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018’de tek taraflı olarak çekildi ve yaptırımlara geri döndü. Washington, diğer imzacıların da anlaşmadan vazgeçmesi için baskı uyguluyor.

İran da, ABD’nin kararından bir yıl sonra 8 Mayıs günü anlaşmadaki taahhütlerinin bir kısmını askıya alarak, diğer imzacılara sözlerini tutması için 60 gün süre tanıdı. İran, imzacı ülkelerin petrol ve banka sektörünün yaptırımlardan korunması için somut tedbir geliştirmesini istiyor.

İran’ın tanıdığı süre 8 Temmuz’da dolacak. Bu tarihten itibaren, İran nükleer anlaşma kapsamındaki bazı taahhütlerini askıya alacak.