Nükleer görüşmeler Ýstanbul'da başladı

Nükleer görüşmeler Ýstanbul'da başladı

Ýran ile 5+1 grubu arasındaki nükleer görüşmeler öngörüldüðü gibi bugün Ýstanbul’da başladı.

Nükleer programı konusundaki görüşmeler 15 aydan beridir kesilmişti. ABD, Rusya, Çin, Fransa, Ýngiltere ve Almanya’dan oluşan 5+1 grubu ile Ýran arasındaki son görüşme Ocak 2011’de, yine Ýstanbul’da gerçekleşmiş, ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Suriye krizinin yaşandıðı bir döneme denk gelen yeni görüşmeler bugün Ýstanbul’da başladı. Taraflar makul bir süre içerisinde daha derinlikli tartışmaların yürütülmesini umuyor. Ýran bir sonraki tartışmaların adresinin Baðdat olmasını istiyor.

DAVUTOÐLU ÝLE CELÝLÝ ARASINDA GÝZLÝ GÖRÜŞME

Ýran ile 5+1 grubu arasında arabuluculuk rolüne soyunan Türkiye’nin Dışilişkiler Bakanı Ahmet Davutoðlu, Ýranlı müzakereci Said Celili ile toplantı öncesi gizli bir görüşme yaptı.Başbakanlık Çalışma Ofisi'ndeki görüşme bir saat sürerken, herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ýran’ın nükleer müzakerecisi Said Celili, 11 Nisan günü yaptıðı açıklamada Ýstanbul’daki krize çözüm için yeni girişimlerde bulunacaklarını bildirmişti. Detay vermeyen Celili, “Ýran heyetinin yeni girişimleri olacak ve umarız ki diðer tarafın da müzakerelere geçmek için benzer ve yapıcı bir yaklaşımı olur” demişti.

ABD yönetimi pazartesi günü yaptıðı açıklamada Ýran’ı nükleer silah elde etme niyetinde olmadıðı konusunda büyük güçleri ikna etmek için somut tedbirler almaya çaðırmıştı.

Batılı güçleri Ýran’ın nükleer programını atom bombası elde etme çabası olarak deðerlendiriyor. Ýran ise bu faaliyetlerinin sivil amaçlı olduðunu savunuyor. BM nükleer program konunda Ýran’ı bugüne kadar aldıðı 6 kararla kınadı, bunların 4’ünde yaptırım vardı.

ANF NEWS AGENCY