NYT : ABD İran’a karşı 120 bin asker göndermeyi planlıyor

New York Times (NYT) gazetesine göre Washington yönetimi, İran’ın Amerikan güçlerine saldırması veya nükleer silahlara ilişkin çalışmalarını hızlandırması halinde Ortadoğu’ya 120 bin askeri göndermeyi öngörüyor.

NYT, Washington yönetiminden adını vermeyen yetkililere dayandırdığı haberine göre Savunma Bakan vekili Patrick Shanahan, Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump’ın temel güvenlik danışmanlarının katıldığı bir toplantıda İran’a karşı bir plan sundu.

Gazete, İran’ın Amerikan güçlerine saldırması veya nükleer silahlara ilişkin çalışmalarını hızlandırması halinde Ortadoğu’ya 120 bine varan asker gönderilmesinin öngörüldüğünü yazdı.

Bir çok planın incelenmekte olduğunu belirten NTY, askerlerin gönderilmesinin haftalar, hatta aylar alabileceğine dikkat çekti.

Beyaz Saray, habere henüz tepki vermezken, Pentagon da yorumlamayı reddetti.

ABD ile İran arasındaki gerilim son bir haftadır daha fazla tırmandı. ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra, İran da bazı taahhütlerini askıya aldığını açıkladı.

Tahran yönetimi ayrıca, petrol ve banka sektörlerini vuran yaptırımlardan kurtulmak amacıyla Avrupalılara çözüm bulmaları için iki ay süre tanıdı. İran, aksi halde nükleer anlaşma kapsamındaki başka kısıtlamaları da kaldıracakları uyarısında bulundu. Avrupalıları ültimatomu reddetti.

Washington da Tahran’ı, ABD çıkarlarına yönelik “her an” saldırı planı içerisinde olmakla suçlayarak, Körfez’e savaş gemisi ve Patriot bataryaları gönderdi. Bölgede bir uçak gemisi ve savaş uçakları da bulunduruluyor.

Tahran yönetimi ABD’nin “psikolojik savaş” yürüttüğünü belirtirken, bölgedeki Amerikan askeri varlığının bir tehditten çok “hedef” olduğu tehdidinde bulundu. İran, petrol ihracatlarının durdurulmasına izin vermeyeceğini açıkladı.