OAS'tan Venezuela'ya 'askeri müdahale' tehdidi

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro, Venezuela’da Nicolas Maduro hükümetini devirmek için “askeri bir müdahaleyi” dışlamamak gerektiğini söyledi.

Kolombiya’nın Cucuta kentinde bir basın toplantısında konuşan Luis Almagro, “Nicolas Maduro rejimini devirmeyi hedefleyen askeri bir müdahalenin, dışlamamamız gereken bir seçenek olduğunu düşünüyorum” dedi.

Cucuta, Venezuelalıların, Kolombiya’ya temel giriş kapısının bulunduğu sınırda yer alıyor.

OAS Genel Sekreteri, Venezuela hükümetinin halkına karşı insan hakları ihlalleri ve insanlığa karşı suçlar işlediğini iddia etti.

Luis Almagro, “(Venezuela hükümetinin) yol açtığı acılar, kaçışlar karşısında, önce diplomatik eylemler yapılmalı, ama başka hiçbir eylemi de dışlamamamız gerekiyor” diye ekledi.

Ekonomik krizin ağır bir şekilde vurduğu Venezuela’da temel ihtiyaç malzemelerinde de sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle ilaçlar ve beslenme ürünleri konusunda ciddi sorunlar var. BM, ülkelerini terk eden 2.3 milyon Venezuelalıdan 1.6 milyondan fazlasının 2015’ten bu yana ülkeden kaçtığını belirtiyor.

Uluslararası Göç Örgütü, Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada Venezuela’dan kaçışların Akdeniz’de yaşanan göç ile aynı düzeye ulaşmak üzere olduğu uyarısında bulunmuştu. Göç Örgütü ve BM Mülteciler Yüksek Temsilciliği, ortak açıklamada Latin Amerika ülkelerini Venezuelalı mültecileri karşılanmasını kolaylaştırmaya çağırmıştı. 2015 yılından bu yana 1.6 milyonu aşkın Venezuelalı ülkelerini terk etti.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, 11 Eylül’de gazetecilere yaptığı bir açıklamada ülkeyi terk eden bu Venezuelalılar için “siyasi nedenlerden değil, ekonomik nedenlerden ötürü gittiler” derken, geri dönüş programı hayata geçirdiklerini söyledi. Dışişleri Bakanı, “Sadece bir hafta içerisinde bunlardan 4 bini aşkın kişi evlerine geri döndü” diye belirtti. Bakan, bu kişilerin Peru, Kolombiya ve Brezilya gibi ülkeler tarafından sömürüldüğünü ifade etti.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, krizi, sıkıntıları ve hiper-enflasyonu durdurmak amacıyla yeni ekonomik tedbirler açıkladı. Ülkede enflasyon temmuz ayında yüzde 82 bine ulaştı ve yükselmeye devam ediyor.

Latin Amerika’nın 11 ülkesi geçen hafta göçmen krizine ilişkin bir toplantı düzenleyerek, Venezuela hükümetini, “bölgedeki karşılama kapasitelerini istikrarsızlaştıran” bu göç akışını engellemek için insani yardımları kabul etmeye çağırdı.