On binlerce Katalan bağımsızlık talebini haykırdı

İspanya’nın Katalanların iradesine yönelik baskıları devam ederken, Brüksel’de bir araya gelen on binlerce kişi bağımsızlık talebini haykırdı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de ‘Avrupa, uyan!’ sloganıyla düzenlenen eylemde, görevinden alınan Katalonya hükümetine destek verildi.

Katalan halkının gasp edilen bağımsızlık hakkının vurgulandığı eyleme en az 50 bin kişi katılırken, Avrupa Birliği’nin (AB) bağımsızlık talebine destek vermesi istendi.

Katalonya’da 1 Ekim’de düzenlenen bağımsızlık referandumu İspanya merkezi hükümetinin on binlerce güvenlik gücüyle yaptığı baskılara rağmen düzenlenmişti. 5,3 milyon seçmenden en az 1 milyonunun sandıklara erişiminin engellendiği referanduma yüzde 43 civarında bir katılım sağlanabilmişti.

Referanduma katılan Katalanların yüzde 90’ından fazlası ise İspanya’dan ayrılma yönünde oy kullanmış, Katalan Özerk Parlamentosu ise 27 Ekim’de bağımsızlık ilan etmişti. Ancak İspanya merkezi hükümeti anayasanın 155’inci maddesini devreye koyarak tüm özerk yönetim kurumlarına el koymuş ve hükümet üyelerini görevden almıştı.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont ise Brüksel’e sığınmıştı.

İspanya hükümeti ayrıca Katalonya parlamento seçimlerinin 21 Aralık’ta yenilenmesine karar vermişti. 2015 seçimlerinde yüzde 48 oy oranıyla 132 sandalyeden 72’sini kazanan bağımsızlık yanlısı partiler bu seçime katılma kararı almıştı.