Onbinlerce kişi Trump’ın göçmen politikasını protesto etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen politikasını protesto etmek amacıyla bir çok kentte gösteriler düzenlendi. Protestocular özellikle Meksika sınırında ailelerinden koparılan binlerce çocuğun yeniden ailelerine kavuşmalarını istedi.

En büyük eylemlerden biri Washington’da Beyaz Saray yakınındaki parkta gerçekleşti. Trump ise New York yakınındaki Bedminster’te golf oynuyordu.

Eylemler “Aileler birlikte olmalı” sloganı ile yapıldı. New York’ta da binlerce kişi Manhattan’ın güneyinde buluştu ve Brooklyn mahallesine doğru yürüyüşe geçti. Eylemde sık sık “ICE’yi (göçmen polisini) feshedin”, “Bizim New York’umuz bir göçmen New York’udur” ve “ Aileler birlikte kalmalı” gibi sloganlar atıldı. Eylemde ayrıca “Yüksek ve güçlü bir sesle ‘mülteciler hoş geldiniz’ deyin” yazılı dövizler dikkat çekti.

Geçen Perşembe günü çoğu kadınlardan oluşan 600’e yakın eylemci, Senato’ya ait bir binada gürültülü eylem yaptıkları gerekçesiyle Capitole polisi tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmışlardı.

Yoğun tepkiler üzerine ABD Başkanı 20 Haziran’da aileleri ayıran politikasından vazgeçti. 2.300 çocuktan 2 bininin halen aileleri ile buluşmayı beklediği bildiriliyor. Kaliforniya’daki San Diego federal hakimi, federal yetkililere bu çocukları aileleri ile birleştirmek için 30 gün süre tanıdı. Beş yaşın altındaki çocuklar için ise iki hafta süre verildi.

ABD’de göçmen polisi 2003 yılında, 11 Eylül saldırılarında yaklaşık iki yıl sonra kurulmuştu. ICE, Trump yönetiminin “sıfır tolerans” politikasını yansıtıyor. Trump, Twitter üzerinde ICE polislerini savunarak, “kriminal unsurlara karşı fantastik bir çalışma” yürüttüklerini iddia etti.