OPEC, petrol üretimindeki kısıtlamayı dokuz ay uzattı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrolün kısıtlanmasına ilişkin mevcut durumdaki uygulamayı, dokuz ay daha uzatma kararı aldı.

Küresel talebin yavaşlaması ve Amerikan brüt üretiminin artması karşısında, OPEC’in 14 üye ülkesi ve ittifakları üretim kotasındaki sınırlandırmayı uzatma kararı aldı. OPEC üyeleri, Suudi Arabistan ve Rusya’nın bu yönlü çağrısına yanıt vermiş oldular.

Uzmanlara göre bu karar aynı zamanda bir çok ülke arasındaki siyasi oyunu yansıtıyor.

MOSKOVA-RİYAD-KAHİRE ÜÇLÜSÜNÜN OYUNU

Cenevre’deki Şirket Araştırmalar Merkezi CRES Genel Sekreteri Patrick Gantes, La Matinale gazetesine yaptığı değerlendirmede, “Suudi Arabistan, Rusya’nın önemli ekonomik bir ortağı olarak kalmaya devam ediyor. Unutmamak gerekir ki, Mısır da askeri materyal alımında Rusya’nın büyük bir müşterisi ve faturalar Suudi Arabistan tarafından düzenleniyor. Bu üçlü oyun gözardı edilmemeli” dedi.

OPEC üyesi olmayan ama dünyanın ikinci büyük üreticisi olan Rusya ile petrol kartelinin başındaki Suudi Arabistan arasındaki ittifak, tüm üyeler tarafından olumlu karşılanmıyor.

İran Petrol Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada Riyad ile Mokova’nın petrol üretimi kısıtlamasının sürmesi yönünde OPEC toplantısı öncesi anlaşmasına tepki gösterdi.

Petrol Bakanı Bijan Namdar Zengeneh, yürürlükteki mevcut sınırlamanın devamını desteklediklerini sözlerine eklerken, Rusya’nın üyesi bile olmadığı OPEP’in dışında bir karar alınmayacağını ifade etmişti.

Brüt kurları desteklemeye yönelik olduğu belirtilen, üretim sınırlandırmasının uzatılması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Osaka’daki G20 zirvesi sırasında duyurulmuştu.