Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki çatışmalarda en az 40 kişi öldü

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Bria kentinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Yerel kaynaklar en az 40 kişinin öldüğünü bildiriyor. 35 kişi de yaralandı.

Çatışmalar Hristiyan yanlısı anti-Balaka milisleri ile eski Müslüman koalisyon Seleka grubu üyeleri arasında çıktı.

Bu çatışmalardan bir gün önce, 14 isyancı ve milis grubundan 13'ü derhal ateşkes gören bir anlaşmayı Roma'da imzalamışlardı.

Bria kenti rakip gruplar arasındaki bir savaş sahasına dönmüş durumda. Tahminlere göre sadece Mayıs ayı içerisinde 300 dolayında kişi öldü, 100 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

ŞİDDETİN SORUMLULARI ANTİ-BALAKA VE SELEKA

2013 yılından bu yana ülkeden yeniden iç savaş yaşanıyor. Yaşanan şiddetin sorumluları olarak Anti Balaka ve Seleka görülüyor.

Anti-Balaka "Pala karşıtları" anlamına geliyor. Köylüler tarafından 2009'da, yol kesicilerle mücadele için öz savunma milisleri olarak kuruldu.

Selaka, 2012'de kuruldu. Cumhurbaşkanı François Bozizé karşıtı siyasi partiler ve isyancı güçlerden oluşuyor. Ancak aralarında Çadlı, Libyalı ve Sudanlı paralı askerler de var.

Seleka, Mart 2013'te Cumhurbaşkanı'nı devirerek iktidarı ele geçirdi. Aralık 2012 ile Mart 2013 arasında yüzde 80'i Hıristiyan olan ülkede Hıristiyan toplumuna ait evler yakıldı, yağmalandı ve cinayetler işlendi. Bu saldırılar, Aralık 2013'te Fransız müdahalesine kadar sürdü. Fransa da ülkede yaşanan savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara ortak olmakla suçlanıyor.

İktidardaki Michel Djotodia Ocak 2014'te istifası ardından Seleka güçleri ülkenin doğusuna çekildiler. Karargahlarını Bambari'de kurdular.

Bugün, ülkenin bölünmesini isteyenler ile karşı çıkanlar arasında bölünmüş durumdalar.