Oxfam: Yemen’de her üç saatte bir sivil ölüyor

Londra merkezli Oxfam adlı kuruluşun yaptığı bir çalışmaya göre, Yemen’deki iç savaş her üç saatte bir sivilin yaşamına mal olurken, Suudilere silah satışlarının durdurulması çağrısı yapıldı.  

Oxfam tarafından Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen ‘Civilian Impact Monitoring Project’ adlı projenin verilerine dayandırılan çalışmada, Yemen’de sadece son iki buçuk ayda 575 sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Oxfam’ın açıklamasına göre, 1 Ağustos-15 Ekim tarihleri arasında yaşamını yitiren sivillerin en az 136’sı çocuktu.

İç savaş ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun bombardımanlarının her gün çok sayıda kişinin ölümüne yol açtığına dikkat çekilen Oxfam açıklamasında, her üç saatte bir sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Oxfam’a göre, çatışmalar ve bombardımanların yanı sıra ülkede devam eden açlık ve hastalıklarla birlikte ölümler çok daha fazla.

ABD VE BRİTANYA’YA SUUDİLERE SİLAH SATIŞINI DURDURMA ÇAĞRISI

Açıklamada, sivil ölümlerinin önlenmesi için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Büyük Britanya ile diğer Avrupa ülkelerine de çağrı yapıldı.

Bu ülkelerin hava bombardımanlarıyla sivil ölümlerine yol açan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona silah sattığı kaydedildiği açıklamada, silah satışlarının durdurulması istendi. Açıklamada, özellikle Suudilere silah satışlarının durdurulması gerektiği vurgulanırken, bu ülkenin bombardımanlarında sivil ölümlerinin önlenmesine dikkat edilmediğinin altı çizildi.

Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve uluslararası toplumun tanıdığı Devlet Başkanı Abd Rabdo Mansur Hadi’ye bağlı güçler ile Şii Husi milisleri arasındaki iç savaş 4 yıldır devam ediyor. Mart 2015’te başkent Sana’nın Husilerin eline geçmesiyle birlikte Suudiler ve diğer birçok Arap ülkesi de havadan bombardımanlarla savaşa dahil oldular.

İç savaşta BM’ye göre en az 10 bin sivil hayatını kaybederken, binlerce kişi de salgınlar ve açlığın yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti.

26 milyonluk ülkede halkın yüzde 75’i gıda desteğine muhtaç iken, 14 milyon kişi ise doğrudan açlıkla karşı karşıya.