Belucistan'da bombalı saldırı, 6 paramiliter öldü

Pakistan’ın Belucistan eyaletinde paramiliter güçleri taşıyan bir aracın geçişi sırasında patlama yaşandı, 6 paramiliter öldü.

Resmi kaynaklara göre patlama Pazartesi akşamı Bolan kasabasında rutin bir devriye sırasında meydana geldi. Bolan, Belucistan eyaletinin başkenti Ketta’nın yaklaşık 80 kilometre güney doğusunda bulunuyor.

Patlamada 4 paramiliterin de yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Saldırıyı üstlenen olmadı ancak Belucistan eyaletinde daha fazla otonomi yanlısı mücadeleler var.

BELUCİLER

Mayıs ayı başında 6 askerin öldüğü benzer bir saldırıyı, Belucistan Kurtuluş Ordusu üstlenmişti. 1973 yılında ortaya çıkan bu örgüt, Pakistan’da etnik temele dayalı bir çok otonom bölgeden oluşan federal bir sistem talep ediyor. Örgüt bunun da ötesinde, Pakistan, İran ve Afganistan arasında bölünen tarihi topraklarının “Büyük Belucistan” adı altında birleştirilmesini savunuyor.

Ancak bölgeye önce El Kaide, sonra DAİŞ gibi yapılanmaların sızması ve saldırılara bulunması ile, ulusal talepler gölgede bırakıldı.

Belucilerin üç ülkedeki nüfusunun yaklaşık 8 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bunun 6 milyon 200 bini Pakistan’da, 1 milyon 500 bini İran’da ve 100 bini Afganistan’da yaşıyor.