Pakistan'da saldırıların hedefindeki Asya Bibi serbest

Pakistan’da bir haftayı aşkındır radikal İslamcı grupların protestolarına gerekçe olan Asya Bibi serbest bırakıldı.

Pakistan’da bir haftayı aşkın bir süredir radikal İslamcı grupların protestolarına gerekçe olan Asya Bibi adlı kadın, 8 yıllık tutukluluğunun ardından serbest kaldı.

31 Ekim’de Pakistan Yüksek Mahkemesi’nde görülen davada, Asya Bibi adlı ‘dine hakaret’ suçlamasıyla idam kararı verilen kadının serbest bırakılmasına hükmedilmişti. Kararı protesto eden Tahrik-i Lebbeyk Pakistan öncülüğündeki kimi gruplar, Karaçi, İslamabad ve Lahor gibi kentlerde yolları trafiğe kapatmışlardı.

Gösteriler sonrasında hükümetin radikal İslamcı bu grupla müzakere yürütmesi tepkilere yol açmıştı.

Dün ise avukatı tarafından yapılan açıklamada, Asya Bibi’nin serbest bırakıldığı ve bir uçakla bilinmeyen bir yere götürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

2010 yılında tartıştığı bazı kadınlar tarafından ‘İslam dinine hakaret’ etmekle suçlanan Asya Bibi adlı Hristiyan kadına verilen idam cezası, 2014 yılında onanmıştı. Geçtiğimiz hafta ise, Pakistan Yüksek Mahkemesi tarafından alınan kararda, Bibi’nin serbest bırakılmasına karar verilmişti.

2009 yılında gerçekleşen olay, Pakistan’da dinci gericiliğin geldiği boyutları yeniden göz önüne sermişti. Hristiyanlık inancından olan Bibi’nin Müslüman bir şahsa ait kuyudan su almasına tepki gösteren kadınlar, ‘suyu kirlettiği’ savını öne sürmüşler ve Bibi de buna karşı çıkmıştı.

Asya Bibi’nin ‘İslam dinine hakaret ettiği’ gerekçesiyle şikayet edilmesi ardından önce yerel mahkemede, sonrasında ise Lahor Eyalet Mahkemesi’nde idamına karar verilmişti.