Papa mülteci kamplarını toplama kamplarına benzetti

Avrupa ülkelerinde mültecilere yönelik uygulamaları sert bir dille eleştiren Papa Francis, Yunanistan’daki bazı kampların Nazi Almanyası dönemindeki toplama kamplarına benzediğini söyledi.

Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Francis, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin mülteci politikasının yanlışlığına dikkat çektiği konuşmasında, yaşlanma ve nüfus artışındaki düşüş nedeniyle mültecilerin Avrupa’nın da çıkarına olduğunu hatırlattı.

Avrupa’nın mültecilere kapıları kapatmasının ‘intihar’ olduğunun altını çizen Papa, geçtiğimiz yıl ziyaret ettiği Yunanistan’ın Lesbos adasındaki kamplar örneğini verdi. Papa Francis, bu kamplarda ‘tıpkı Nazi Almanyası dönemindeki toplama kamplarında olduğu gibi’ çok sayıda insanın yaşamaya mahkum edildiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin insan hakları yerine ‘anlaşmaları’ önemsediği eleştirisinde de bulunan Papa Francis, mültecilerin eşit paylaşımını engelleyen anlaşmalara karşı olduğunu vurguladı. Papa, “Bunlardan, tıka basa dolu toplama kamplarından çokça var... İnsan hakları görünüşe göre uluslararası anlaşmalardan daha önemli” diye konuştu.

AB üyesi Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri sınırlarını kapatarak mültecileri dışlarken, Yunanistan ve İtalya’ya yoğun göç nedeniyle mülteciler insani olmayan şartlarda yaşamaya maruz bırakılıyor. Yunanistan’ın Lesbos adasındaki mülteci kampları özellikle 2015 yılından bu yana dünya kamuoyunun gündemine oturmuştu.