Paraguay’da diktatörün evinde insan kemikleri

Paraguay’ın eski diktatörü Alfredo Stroessner’e ait evde dört kişiye ait kemiklere rastlanıldı. 

Paraguay’ın en büyük ikinci şehri olan Ciudad del Este şehrinde bir eve giren define avcıları yaptıkları kazıda dört kişiye ait kemiklere rastladı. Stoessner’e ait olan evde bulunan kemikler konusunda bir soruşturma başlatılırken halihazırda kalıntıların 1954-89 yılları arasındaki dikta rejiminin kurbanlarına ait olup olmadığı konusu henüz netliğe kavuşmuş değil. 

Kemiklerin banyonun beton zemininin hemen altına gömüldüğünden hareket eden uzmanlar, kurbanların yakın bir geçmişte gömülmüş olduğunu düşünüyor. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan “Hafıza Müzesi” direktörü Maria Stelle Caceres, kalıntıların rejim kurbanlarına ait olup olmadığının belirlenmesinin büyük önem taşıdığını ifade ederek “Kaybedilenler sadece kurbanlar değildi, onların aileleri ve toplumları da kayboldu. Bu insanlığa karşı bir suçtur ve bu suç o insanların cenazeleri bulunup ailelerine teslim edilmedikçe ortadan kalkmayacak” dedi. 

1954 yılında darbe ile başa gelen General Stroessner’in 35 yıllık diktatörlüğü boyunca 423 kişi infaz edildi ya da kaybedildi. 

Ülkede 1992 yılında ortaya çıkarılan 700 bin sayfalık belgeler üzerinde yapılan incelemelerde 18 bin 722 kişinin işkence gördüğü ve 3 bin 470 kişinin de sürgün edildiği belirlenmişti. 

Dikta rejiminin katlettiği kişilerden sadece 37’sinin cesedi bulunabildi. 

Ülkede insan hakları kuruluşları Paraguay’ın şu andaki devlet başkanı Mario Abdo Benitez’i kurbanlarının akıbetlerinin ortaya çıkarılması konusunda yeterli çalışma yürütmemekle suçluyor. Stroessner’in özel sekreterinin damadı olan Benitez, muhafazakar politikalarıyla öne çıkan bir isim.