Paraguay da Kudüs’te büyükelçilik açtı

ABD ve Guatemala’dan donra Paraguay da Kudüs’te yeni büyükelçiliğinin açılışını yaptı.

Paraguay Cumhurbaşkanı Horacio Cartes, Kudüs’teki büyükelçiliğin açılışını gerçekleştirdi. 14 Mayıs’ta ABD, iki gün sonra 16 Mayıs’ta Guatemala büyükelçiliğini Kudüs’e taşımıştı. Paraguay, Kudüs’te büyükelçilik açan ikinci Latin Amerika ülkesi oldu.

ABD’nin büyükelçiliğini taşıma kararına karşı Gazze Şeridi’nin İsrail sınırı boyunca yapılan protesto gösterileri sırasında İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 60’tan fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 3 bine yakın kişi de yaralanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış ve büyükelçiliğini bu kentte taşıma kararı almıştı.

Aralık sonunda BM Genel Kurulu’nda alınan bir kararla ABD’nin kararı kınanmıştı. Genel Kurul’a getirilen karar tasarısına karşı ABD ve İsrail’in yanısıra Guatemala, Honduras, Togo, Mikronezya, Nauru, Palau ve Marshall Adaları oy kullanmıştı.

Büyükelçilik kararı artık Avrupa’yı da ilgilendiriyor. Kısa bir süre önce Romanya’daki sosyal-demokrat hükümet de büyükelçiliğin Kudüs’e taşınmasına yönelik bir tasarıya onay verdi. Ancak merkez sağcı Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis karara karşı çıktı ve Başbakan Viorica Dancila’yı istifaya çağırdı.

Ayrıca Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman da büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması lehine görüş belirtti. Çekya hükümeti şimdilik, bir konsolosluk ve bir kültür merkezinin açılmasına ilişkin tartışma başlatmakla yetindi.