Paris’in merkezinde Ruanda Soykırımı anıtı dikilecek

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Tutsi Soykırımı’nı anma günü olan 7 Nisan’da yaptığı açıklamada Paris’in merkezindeki Seine nehri kıyısına bir anıt dikileceğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1994 yılında gerçekleşen soykırımda Fransa’nın rolünü tanımıştı.

Anıt kararı ise soykırımın 29’uncu yıldönümü anmaları için yapıldı. Soykırım anıtı, Dışişleri Bakanlığı’na yakın bir yer olan Seine nehrinin sol yakasında, Ermeni Soykırımı anıtının karşısında kurulacak.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada anıt için “kurbanların anısına ulusal, kalıcı ve görünür bir anma” ifadesi kullanılırken, anıt yapımının Paris Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ihaleye açılacağı vurgulandı.

Soykırım hafızasını canlı tutmak ve hayatta kalanları desteklemek için kurulan Ibuka France derneği başkanı Marcel Kabanda, AFP’ye yaptığı açıklamada “Paris dünyaya hitap eden bir kenttir ve Ruanda'daki Tutsi soykırımını tanıma konusunda büyük ilerleme kaydeden Fransa'nın kendi tarihini tanıdığının bir göstergesidir” dedi.

Kabanda, “Bu, Fransa ile Ruanda arasındaki hatıraları yatıştırma ve soykırımdan sağ kurtulanların kalplerini yatıştırma hareketidir" dedi.

1994 yılında nisan ve temmuz ayları arasında BM’ye göre çoğu Tutsi olmak üzere en az 800 bin kişi soykırımda katledildi. Bu soykırım, o dönem Hutu ağırlıklı iktidar tarafından organize edildi. Ruanda rejimi ile geniş ilişkilere sahip olan Fransa uzun zamandır soykırıma suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor. Cumhurbaşkanı Macron tarafından hayata geçirilen bir tarihçiler komisyonu 2021 yılında “suç ortaklığını” dışlayarak Fransa’nın “ağır ve ezici sorumlulukları” olduğu sonucuna varmıştı. Bu rapor Paris ve Kigali arasında onlarca yıldır süren gerilimde yeni bir yakınlaşmayı sağladı.

Tarihçiler Komisyonu Başkanı Vincent Duclert, AFP’ye verdiği demeçte bir anıt dikme kararının “1994 felaketinin aşırı önemini kabul etmeyi” sağladığını kaydetti. Ducler, anıtın Dışişleri Bakanlığı yakınına dikilmesinin sembolik değerine de vurgu yaptı.