Paris: Moskova Türkiye'nin rolüne açıklık getirmeli

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya'yı Yukarı Karabağ'da yapılan ateşkese ilişkin "muğlaklıklar" ve Türk devletinin rolüne açıklık getirmesini istedi.

Fransa Meclisi'nde konuşan Le Drian, "Bu ateşkes binlerce yaşamı kurtarmak için kaçınılmazdır. Ama muğlaklıklar var" dedi.

Le Drian, "Mültecilere, ateşkese sınır koyulması, Türkiye'nin varlığı, (yabancı) savaşçıların geri dönüşü, Yukarı Karabağ statüsü üzerine müzakerelerin başlangıcı konusundaki muğlaklıkları giderilmeli" diye ekledi.

Le Drian, bu konuların Moskova'da Çarşamba günü yapılacak Minsk grubu eşbaşkanları toplantısında ele alınacağını belirtti.

Türk devletinin desteğindeki Azerbaycan'ın operasyonu ile Yukarı Karabağ'da başlayan ve altı hafta yaşanan çatışmalar ardından, 9 Kasım'da Rusya'nın müdahalesiyle bir ateşkes anlaşması imzalandı. Anlaşma Azerbaycan'ın işgal ettiği yerlerde kalmasını ve Ermenistan'ın bazı bölgelerden de çekilmesini öngörüyordu.

Fransız haber ajansı AFP'yer göre Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak "Bu çatışmada konuşlandırılan yabancı savaşçıların ayrılması, bölgenin istikrarı için temel bir unsurdur" ifadelerini kullandı.

Meclis'te bir çok milletvekili Fransa'nın tutumuna tepki gösterdi. Le Drian, Fransa'nın Yukarı Karabağ çatışmasına ilişkin tutumunun pasif olmadığını savundu. Le Drian, ABD ve Rusya'nın da eşbaşkanları olduğu Minsk grubu vasıtasıyla barış sürecinde ve Yukarı Karabağ’ın gelecekteki statüsünün belirlenmesinde rolünü oynamaya devam edeceğini belirtti.

Rusya'nın dayattığı ateşkes anlaşmasında Minsk grubunun adı geçmezken, Azerbaycan da "Rusya ve Türkiye'nin katılımıyla yeni bir işbirliği biçiminin kurulmasından" duyduğu memnuniyeti ifade etti.