Paris'te avukatlar, pilotlar, doktorlar sokaklara iniyor

Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna karşı dev bir cephe oluştu. Cuma günü toplu ulaşımın tamamen durduğu grevin ardından, avukatlar, doktorlar, pilotlar ve hostesler başta olmak üzere serbest meslek çalışanları bu Pazartesi sokaklara çıkacak.

Fransız hükümeti mevcut emeklilik sistemindeki 42 özel rejimi, puanlı tek bir sistem haline getirmek istiyor. Liberal meslek çalışanları, sahip oldukları emeklilik avantajlarını kaybetmekten endişe ediyor.

Bu nedenle Paris’te öğleden sonra saat 13.00’te Opera meydanında büyük bir yürüyüş planlanıyor.

Yürüyüş öncesi SOS Retraites adıyla emeklilik reformuna karşı bir kolektif kuruldu. Kolektif, en az 14 öfkeli serbest meslek dalını temsil ediyor. Bunula birlikte pilotlar, hostes ve stewardlar da protesto hareketine katıldı.

SOS Retraites kolektifi, “Bu ülkenin sosyal tarihinde ilk kez bir kolektifte buluşan avukatlar, sağlık personelleri ve hava ulaşımı işçileri, birlikte projeye karşı yürüyecekler” dedi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hayata geçirmeye çalıştığı emeklilik reformuna karşı, toplumsal hareket Cuma günü Paris’teki grevle başladı.

CGT, Unsa ve CFE-CGC gibi sendikaların öncülük ettiği grevde, toplu ulaşım neredeyse tamamen durdu. Son 12 yıldır ilk kez bu boyutta bir grev yaşandı.

Hükümet bir yıl sonra metnin tasarının meclise geleceğini söyleyerek, tepkileri yatıştırmaya çalışsa da şimdiden bir çok ulusal eylem günü belirlendi.

FO sendikası 21 Eylül’de “hükümet projesini başarısızlığa uğratmak için” eyleme çağırdı. Reforma karşı esas sendikal hareketin 24 Eylül’de kendisini hissettirmesi bekleniyor. CGT, Solidaires ve FSU ulusal çapta grev ve eylemlere çağırdı.

CGT Genel Sekreteri Philipp Martinez, “Tecrübe bize gösterdi ki, eğer hindistancevizi ağacını biraz sallamazsak, bir şey elde edemeyeceğiz” dedi. Martinez, hükümet politikalarına karşı hiç olmadığı kadar “mücadeleler birliği” oluştuğunu belirtti. Martinez, “Taleplerin çeşitliliğini hesaba katarak, birlikte hareket edebilmeliyiz. İş dünyası bölünmüş, parçalanmış ve hükümet bu karşıtlıkları geliştiriyor” dedi.