Paris’te Enfal’i öven Suriyeli eski general hakkında suç duyurusu

Suriye rejimine “muhalif” olarak öne sürülen eski general Esad El Zubi, Kürtlere yönelik soykırımı öven bir tweet nedeniyle, Paris’te yargılanabilir.

Fransa’da Rojavalı 20 dolayında kişi, Suriyeli eski general Esad El Zubi hakkında suç duyurusunda bulundu. Suriye ordusundan kaçan Zubi, “muhalefet” olarak öne sürülen figürlerden biriydi.

Rojavalılar, avukat Antonin Péchard aracılığı ile Zubi’nin “savaş suçları ve soykırımı övmek”, “kökenleri veya ulusal aidiyetleri nedeniyle bir kişi veya bir gruba karşı şiddeti körükleme” suçlarıyla yargılanmasını istedi. Bu suçlar, Fransa’da bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezalarına götürebiliyor.

Güney Cephesi’nin komutanlarından biri olan eski havacı Zubi 16 Ağustos’ta Twitter üzerinde paylaştığı bir mesajda 1988’de Saddam Hüseyin rejiminin Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği soykırımı meşrulaştırmakla kalmamış, övgüler dizmiş ve ağır hakaretlerde bulunmuştu. Zubi, tepkiler üzerine sildiği mesajında, PYD’yi hedef alarak Kürtler için “hayvanat bahçesi” derken, şu ifadeleri kullanmıştı: “Kurtulmak için böcek ilacına gerek yok, gerekli olan tek şey Saddam’ın adını söylemek. Tüm bu hayvancıklar yeniden ortaya çıktığında Saddam mumla aranıyor. Ruhu şad olsun!”

Le Point dergisine göre avukat Péchard, “Açık ve muğlaklığa yer vermeyecek şekilde, Lahey mahkemesinin soykırım olarak tanıdığı Irak’ta 1988’de işlenen suçlara gönderme yapılıyor” dedi. Pechard, “Hayvanat bahçesi ile Kürt halkı kast ediliyor. Saddam, açık ki Saddam Hüseyin’dir. Böcek ilacı da, kimyasal silahlarının zehridir. El Zubi, bunu ilk kez yapmıyor. 2015’te Cenevre’de Müzakere Yüksek Konseyi’ni temsil ederken, Kürt halkı karşısında zehrini ve nefretini kusmuştu” dedi.

Avukat Péchard şu ifadeleri kullandı: “Müvekkillerim bu hukuki ve sembolik eylemle, bir kez daha Batı toplumunu Kürt halkının maruz kaldığı baskılar karşısında uyarmak istiyor; DAİŞ’e ve radikal İslamcılığa karşı kararlı mücadeleye katılımlarına rağmen Kürtleri hedef alan saldırılar Avrupa’da genellikle hiçbir tepkiyle karşılanmıyor.”