Paris’te sokakta kurulan büyük bir göçmen kampı boşaltıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te sokakta kötü koşullarda kurulan büyük bir göçmen kampı sabah erken saatlerde polis tarafından boşaltıldı.

La Porte d’Aubervilliers semtinde yüzlerce göçmenin kaldığı bir kamp polis baskını sonucunda boşaltıldı. Çevre yolu dolaylarında çadırlar ve derme çatma barakalar kuran göçmenler, otobüsler içerisinde barınma merkezlerine taşındı.

Paris Emniyet Müdürlüğü’nün verdiği rakamlara göre kampta 900 ile 1800 arasında kişi yaşıyordu. Kış koşullarında, çamurlu kamp büyük bir varoşu andırıyordu.

Kasım ayı başında da aynı semtte bir kamp boşaltılmıştı. Emniyet Müdürü Didier Lallement, İçişleri Bakanı Christophe Castaner’e, tahliyenin tamamlanması ardından “bir yaklaşım değişikliği” önerdiğini söyledi. Kurulacak yeni kampların yeniden kurulmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Lallement, “Bu sonsuz boşaltma/yeniden yerleştirme döngüsünü yeniden başlatmayacağız. Vatandaşlarımız için anlaşılmaz bir durum olacak” dedi. Lallement, göçmen kamplarının “yoksulluk ve umutsuzluk yerleri olmakla birlikte, kriminalite yerleri de olduğunu” savundu.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, “İnsanların barınabileceği, idari durumları ve sağlık durumlarının ele alınabileceği insani merkezler gerekiyor” dedi.

Paris Belediyesi’nin mültecilerden sorumlu Başkan Yardımcısı Dominique Versini, hükümetin mevcut boşaltma politikasını eleştirerek, “Sorunu ertelemekten başka bir şey değil” diye tepki gösterdi.

Versini, iki veya üç ay içerisine yeni bir operasyon daha beklemek gerekeceğini ifade etti. Versini, son kamp operasyonunun 2015’ten bu yana 60’ıncı önemli operasyon olduğunu da sözlerine ekledi. Bunun göçmenler için iyi bir şey olduğunu kaydeden Versini, zira göçmenlerin bu kamplarda çok kötü koşullarda yaşadığını ve bölge sakinleri için de katlanılmaz olduğunu söyledi.

Utopia56 isimli göçmenlere yardım derneği, idari blokajlar nedeniyle bu kamp sakinlerinin çoğunun yeniden sokaklarda kendisini bulacağını ve yeni kamplar kuracakları tepkisinde ulundu.