Paris’te temizlik işçileri grevde, 5 bin 400 ton atık birikti

Paris belediyesine bağlı temizlik işçileri, hükümetin emeklilik reform projesine karşı yedi gündür grevde. Kentte 5 bin 400 ton atık birikti.

Başkent Paris merkezine girişlerde bulunan Ivry-sur-Seine, Issy-les-Moulineaux ve Saint-Ouen’de üç yakma tesisi grev nedeniyle kapandı. Mahallelerde toplanmaya çöpler birikti.

Paris belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre temizlik işçileri yedi gündür grevde.

Belediye yetkilileri Paris’e bağlı semtlerin yarısında atıkların toplandığını, diğer yarısının ise özel hizmet sağlayıcılar tarafından yönetildiğini belirtti.

Genel İş Sendikası (CGT), çöp toplayıcıların ve sürücülerin mevcut durumda 57 yaşında ikramiyesiz emekli olabildiklerine dikkat çekti. Emeklilik reformunun geçmesi halinde bu yaş 59’a çıkarılacak.

Sendika, «Temizlik ve su yönetimindeki personelin büyük çoğunluğunun ömrü, tüm çalışanlardan 12 ila 17 yıl daha düşüktür" diyor.

Reform projesi yasal emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor.  Senato’da kabul edilen reform projesi için parlamentoda önümüzdeki hafta oylama bekleniyor. 

Reforma karşı ocak ayından bu yana ulusal düzeyde yedi grev ve eylem günü yaşandı. 8 Mart’taki grev gününde CGT sendikasına göre 3 milyonu aşkın kişi sokaklara çıktı.