Paris ve Berlin'den Biden'a Türkiye'ye karşı 'ortak tutum' önerisi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Alman mevkidaşı Heiko Maas, ABD'nin seçilmiş yeni başkanına "transatlantik" yeni bir anlaşma önerdi. Bu öneride Türkiye'ye karşı ortak tutum da yer alıyor.

Fransa ve Almanya, ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'ı "transatlantik birliği" güçlendirmeye çağırdı. Buna İran nükleer programı ve NATO üyesi Türkiye de dahil.

Fransız Le Monde gazetesi, Amerikan Washington Post gazetesi ve Alman Die Welt gazetesinde yayınlanan ortak makalede Maas ve Le Drian, "Avrupa ve Amerika birlikte yeni bir transatlantik anlaşma oluşturmalı" dedi.

Her iki bakan, "Joe Biden'in seçilmesi, otokratlar ve uluslararası düzene veya bölgesel dengeye aykırı bir şekilde güçlerini tesis etmek isteyen ülkeler karşısında transatlantik birliğin güçlendirilmesinin yolunu açıyor" ifadelerini kullandı.

"Tamir edilecek çok şey var" diyen Fransız ve Alman bakanların, Donald Trump'ın adını hiç anmaması dikkat çekti. Trump'la geçen dört yılda çok sayıda uluslararası anlaşma ve örgütlenme sabote edildi. ABD'nin 2018'de İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi Trump yönetiminde oldu.

Maas ve Le Drian, "Amerika Birleşik Devletleri'ni İran'a ortak bir yaklaşıma dönmeye çağırıyoruz, böylece birlikte İran nükleer programının yalnızca barışçıl amaçları hedeflediğinden ve bu ülkenin güvenliğimiz ve bölge üzerinde yarattığı diğer sorunlara yanıt verebileceğinden emin olabiliriz" dedi.

Türkiye'ye karşı da "büyük bir birliğin" gerekliliğine vurgu yapan Maas ve Le Drian, "Doğu Akdeniz'de ve başka yerlerde büyük sorunlar oluşturan Türkiye'nin davranışları karşısında ortak bir çizgi belirlememiz gerekecek" diye vurguladı.

Her iki bakan ayrıca Çin'in yükselişine karşı da pragmatik bir ortak cephe almanın çıkarlarına olduğuna dikkat çekti.