Patlayan İspanyol yanardağı 'daha da agresif'leşiyor

Kanarya Adaları'ndan La Palma'da bulunan Cumbre Vieja sıradağlarındaki yanardağ, lav püskürten iki çatlak daha açtı ve yetkililer, bölgede "yoğun volkanik aktivite" bildirdi.

Yaklaşık 15 metre aralıklı yeni çatlaklar, bu hafta başlarında Atlantik Okyanusu'na ulaşan daha önceki bir akışa paralel olarak, denize doğru ateşli kırmızı ve turuncu erimiş kayalar gönderdi.

Kanarya Adaları'nın acil yanardağ müdahale departmanının teknik direktörü Miguel Ángel Morcuende, yanardağın La Palma adasında patlamasından neredeyse iki hafta sonra "çok daha agresif" olduğunu söyledi.

Bilim insanları, bir gecede 3.5 büyüklüğüne kadar sekiz yeni deprem kaydetti.

Yetkililer, patlamanın havaya 6 bin metreye kadar gaz ve kül gönderdiğini söyledi.

19 Eylül patlamasından bu yana 6 binden fazla insanın derhal tahliye edilmesi, can kayıplarının önlenmesine yardımcı oldu.

Erimiş kayanın denize aktığı yeni bir katılaşmış lav alanı, 20 hektardan daha geniş bir alana yayılıyor.

Yetkililer kıyı şeridi boyunca hava kalitesini izledi. La Palma hükümeti, bölgedeki kükürt dioksit seviyelerinin yükseldiğini, ancak bir sağlık tehdidi oluşturmadığını söyledi.

Ancak, yerel sakinlere içeride kalmaları tavsiye edildi. Ayrıca adadaki insanların şiddetli volkanik kül düşmelerine karşı yüz maskeleri ve göz koruması takmaları tavsiye edildi.

Bilim insanları, yanardağın şimdiye kadar yaklaşık 80 milyon metreküp erimiş kaya yaydığını tahmin ediyor. Bu, adanın 1971'deki son patlamasındaki miktarın iki katından fazla.

Lav şimdiye kadar evler ve tarım altyapısı da dahil olmak üzere binden  fazla binayı yok etti veya kısmen yok etti ve yaklaşık 709 hektar (bin 750 dönüm) araziyi yok etti.

Çoğunlukla meyve yetiştiriciliği ve turizmle geçinen yaklaşık 85 bin kişiye ev sahipliği yapan La Palma, İspanya topraklarının bir parçası olan kuzeybatı Afrika'daki bir takımada olan volkanik Kanarya Adaları'nın bir parçası.

Ada, en geniş noktasında yaklaşık 35 kilometre (22 mil) uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğindedir. Yanardağ aktifken adanın çoğunda hayat her zamanki gibi devam etti.