Pekin: Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse ABD bedelini ödeyecek!

Çin hükümeti, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesi halinde Washington’ın bunun “bedelini ödeyeceği” uyarısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Pelosi’nin ziyaretinin sonuçlarından “ABD’nin kesinlikle sorumlu” olacağını belirterek,  "Çin'in egemenliğine ve güvenliğine yönelik saldırılarının bedelini ödemek zorunda kalacak" dedi.

Nancy Pelosi, Asya turunun ikinci etabı olarak salı günü Malezya’ya ulaştı. Singapur ve Malezya’dan sonraki aşamanın Güney Kore ve Japonya olması öngörülüyor. Pelosi’nin Tayvan ziyareti henüz doğrulanmadı. Ancak günlerdir böyle bir ziyaret etrafında gerilim yaşanıyor.  

Pekin, Tayvan adasını kendi topraklarını bir parçası olarak görürken, bunun için “gerekirse zor kullanacaklarını” belirtiyor.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etme hakkına sahip olduğunu ifade ederek, Pekin’in bu ziyareti “bir kriz biçimine” dönüştürmesinin nedeni olmadığını savundu.

Gözlemcilerin çoğu iki ülke arasındaki gerilimin silahlı çatışmaya dönüşme olasılığını zayıf görse de, Amerikalı yetkililer Çin’in Tayvan boğazında füze atışları yapması veya ada etrafında yoğun hava hareketliliği gibi güç gösterilerinde bulunmasına hazırlanıyor.

Salı günü Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in tehditlerine karşı adayı korumaya “kararlı” olduklarını belirtti.