Pentagon Afganistan’da ‘stratejik başarısızlığı’ kabul etti

Pentagon yöneticileri Afgan ordusunu “abarttıklarını” itiraf ederek, bunun “stratejik başarısızlığa” yol açtığını kabul etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve ABD Merkezi Komutanlığı (Centcom) Başkanı Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD Başkanı Joe Biden'a Kabil rejiminin çökmesini önlemek için Afganistan'da 2.500 asker tutmasını tavsiye ettiklerini ilk kez açıkça kabul ettiler. Her iki yetkili, kaotik sona ilişkin Senato’da açıklamalarda bulundu.

Bu önerinin ABD Başkanı Biden tarafından kabul görmediği belirtiliyor.  19 Ağustos’ta ABC’ye konuşan Biden, "Bildiğim kadarıyla bunu bana kimse söylemedi" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Ortaklarımızla oluşturduğumuz Afgan ordusunun - çoğu zaman kurşun sıkmadan - çökmesi hepimizi şaşırttı" açıklamasında bulundu.

Austin, "Üst düzey subaylarının yolsuzluk ve beceriksizliklerinin farkında değildik, Başkan Eşref Gani tarafından komutanlık nezdinde karar verilen, sık ve açıklanamayan değişikliklerin yol açtığı zararı ölçmedik, ne Doha anlaşmasından sonra dört yerel komutan ile birlikte Taliban’la yapılan anlaşmaların yarattığı ‘kar topu’ etkisini ne de Doha anlaşmasının Afgan ordusunu demoralize ettiğini öngörmedik” diye konuştu.

Donald Trump yönetimi 29 Şubat 2020'de Doha'da Taliban ile güvenlik garantileri karşılığında bir anlaşma yapmıştı. Bu anlaşma kapsamında ABD’nin Afganistan’daki tüm askerleri geri çekildi.

General Mark Milley, "Bu stratejik bir başarısızlık (…) Düşman Kabil'de iktidarda. Bunu tanımlamanın başka yolu yok" dedi.

Milley, ayrıca El Kaide veya DAİŞ’in Afganistan'da yeniden kurulması riskinin "çok gerçek bir olasılık" olduğu konusunda uyardı.

Pentagon, El Kaide ve DAİŞ’e karşı insansız hava aracı saldırılarına uzaktan devam edebileceğini savundu.

General Mark Milley, üç yıl önce Afgan birliklerine konuşlandırılan askeri danışmanların Afganistan'dan çekilmesi kararının Afgan ordusunun yeteneklerinin abartılmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.

“Komutanın moralini ve iradesini tam olarak değerlendiremedik” diyen Milley, "Uçakları, kamyonları, arabaları, arabaları sayabilirsiniz (...) ama insan kalbini bir makine ile ölçemezsiniz. (...) Orada olmalısınız” diye ekledi.