Pentagon: S-400 konusunda tutumumuz değişmedi

Amerika Savunma Bakanlığını vekaleten yürüten Mark Esper, S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye teslimatına ilişkin yaptığı açıklamada ABD’nin bu konudaki tutumunun değişmediğini söyledi.

Mark Esper, S-400 teslimatından Washington yönetiminin haberdar olduğunu belirterek, ülkesinin bu konudaki duruşunda herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti.

Esper, ilerleyen saatlerde, bu konuyu Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar’la telefonda görüşeceğini sözlerine ekledi

Amerika yönetiminin Kongre kanadından da S-400 teslimatına ilişkin tepki geldi.

Demokrat Parti Maryland Senatörü Chris Van Hollen, Twitter’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bir müttefikin yapmayacağı çok kötü bir tercih yaptığını belirtti.

Türkiye’nin bu adımından vazgeçmediği takdirde F-35 uçaklarını teslim almayacağını söyleyen Hollen, S-400’lerin devreye girmesiyle ilgili atılacak her türlü adımın Amerikan yasaları uyarınca acil yaptırımlarla yanıt verileceğini kaydetti.

NATO da "endişeliyiz" diye açıklama yaptı. Fransız AFP ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan bir NATO yetkilisi, "Türkiye'nin S-400 sistemini satın alma kararının doğuracağı potansiyel sonuçlar konusunda endişeliyiz" dedi.

Aynı yetkili, müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerinin operasyonel alanda uyumlu çalışabilmesinin NATO'nun operasyon ve misyonlarının gerçekleştirilebilmesi için hayati önem taşıdığını söyledi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, "Her şey, imzalanan anlaşma ve sözleşmelerle sıkı bir uyum çerçevesinde yürüyor" diye konuştu.